917 Ephi – 't Scheldt

917 Ephi

DE PARTIJ VAN DE E * PVDEElla Vogelaar kan het nog steeds niet verkroppen dat ze door de leiding van de PvdA uit de regering is geschopt. Begrijpelijk, omdat de manier waarop dit gebeurde niet bijster elegant was. De diepe wond die de politica opliep, gaapt nog steeds. Een boek en tal van opiniërende bijdragen moeten niet alleen haar leed verzachten, maar ons overtuigen van de incompetentie van hen die de partij nog steeds besturen. Dit was ook de bedoeling van haar bijdrage in Trouw van afgelopen zaterdag, waarin ze impliciet oproept tot het vertrek van haar kwelgeest Wouter Bos.

Ella, naar eigen zeggen, ‘vindt niet snel dat er koppen moeten rollen’, maar nu ze zelf politiek is onthoofd, heeft ze kennelijk behoefte aan gezelschap. En passant probeert ze ook de nekwervels van haar opvolger Van der Laan alvast van elkaar te scheiden, door zijn weerstand tegen gescheiden inburgering te ridiculiseren. Op haar beurt is oud-minister Vogelaar niet bijster elegant, maar zo gaat het in een partij waar interne afrekeningen, ressentimenten en rancune momenteel prevaleren.
Inhoudelijk interessant aan de bijdrage van Vogelaar is haar verwijt dat de PvdA zich door opportunisme laat leiden. Zowel op het punt van de inburgering als op dat van de zwakke pro-Europese campagne vindt de politica dat haar partij ‘voor de volkswil capituleert’. Er is een tijd geweest waarin sociaal-democraten juist de pretentie hadden die fameuze ‘volkswil’ te vertegenwoordigen. Maar nu merkt men hier en daar bij de PvdA dat het volk niet meer zo volgzaam is en soms ronduit vijandig jegens de partij.
Of het volk als monolithische entiteit bestaat, is een andere vraag. Hoe dan ook, voor de PvdA zit het volk momenteel in een verdachte hoek. Een rechtse hoek, om precies te zijn. Het gevaar bij de PvdA is nu dat er niet meer naar opvoedkundige wegen wordt gezocht om de vermeende entiteit te ‘verheffen’.
Nee, men is blijkbaar uit op confrontatie. Je zou je ook kunnen afvragen waarom ‘het volk’ zich steeds meer van de partij afkeert.
Of je kunt vinden dat het niet meer deugt: dom, bekrompen, bierdrinkend en getatoeëerd. Maar bij wie kun je dan aankloppen om dit losgeslagen volk te temmen?
Volgens minister Guusje ter Horst moet je bij de crème de la crème van de samenleving zijn. In een interview in een weekblad riep ze vorige week, pathetisch en machteloos, de hulp in van de elites: ‘Waar ik op dit moment naar snak, is dat de intellectuele elite van Nederland in opstand komt’.In opstand? Worden de elites soms door het volk (vooral dat dat op de PVV stemt) onderdrukt? Ze worden hooguit niet gehoord en harder schreeuwen zal niet helpen.
Zeker niet, bijvoorbeeld, zolang je als gewone burger door een lid van de Amsterdamse taximaffia die door de gemeente wordt gedoogd, doodgeslagen kunt worden.
Maar om nu op een ‘opstand’ aan te sturen van een geprivilegieerde minderheid tegen mensen die minder macht en middelen hebben, lijkt mij een hachelijke onderneming. Het is uiteindelijk aan die nieuwe Partij van de Elites om dit te ondervinden.*Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *