916 Bril – 't Scheldt

916 Bril

Ik ben er nogal trots op vette koeien te kweken en eveneens vette varkens. Eigenlijk is alles wat op mijn boerderij vlees produceert aan de vettige kant. Mijn koeienvlees is niet zoals de Ierse steak, die echt vettige striemen door elk stuk vlees heeft. Lekker maar soms toch wel van het goede te veel.

Vet moet aan mijn vlees zitten, als een kader rond een schilderij. Meesterwerkjes. Ook het spekvet is héérlijk als je uw lapjes goed bakt. Gooi er een koppel eieren tussen… zet er een diepdonker Vlaams biertje bij… en je hebt een driesterrenetentje dat zálig smaakt. Vet heeft een slechte naam wat gezondheid betreft maar geeft wel diepere smaak aan het vlees.

Waarom dit alles over vet?
Ik las dat Japanse onderzoekers ontdekten dat azijn een wondermiddel lijkt te zijn tegen overgewicht. Muizen die elke dag een hoeveelheid azijnzuur kregen hadden achteraf tien procent minder lichaamsvet dan hun soortgenoten.
Volgens Japanners helpt azijn de genen om proteïnes die vet afbreken, te stimuleren.

Ook andere onderzoekers toonden al aan dat een chemisch bestanddeel van azijn de bloeddruk en de suikerspiegel helpt te controleren. Dus… eet zoveel als je wilt van mijn vettig vlees en spek, als je elke dag een glas azijn drinkt verlies je een hoop vet en hou je je bloeddruk en cholesterol onder controle. Vanaf nu kan je dus best mijn vleesmaaltijd met een goed glas bier laten volgen door een fris jeugdig azijntje van de ‘Blauwe Hand‘ bijvoorbeeld.

Meteen is ook uitgelegd waarom sommige mensen met een cynisch zuur gezicht door velen ‘azijnpissers’ worden genoemd, toch redelijk gezond zijn.

Sta me toe hier vooral te denken aan het azijngezicht bij uitstek, een Minister van Staat die zijn partij, het toenmalige Agalev, van 11 % naar 4 % liet donderen.
Nietwaar Jos Geysels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *