916 Beker – 't Scheldt

916 Beker

Volgens de legende was Kunigunde een beelschone riddersjonkvrouw.

BEKERZij was verliefd op een bekwame goudsmid en hoe machtig of beroemd ook, niemand kon die liefde verstoren. Als zij haar vader op de hoogte bracht was deze zeer toornig en hij liet de jonge man in een donkere kelder werpen. Het hart van Kunigunde brak en zij deed niets dan wenen en zij werd zeer ziek. De vader was hard. ‘Luister’, zei hij, ‘als de goudsmid een beker kan maken waaruit twee personen gelijktijdig kunnen drinken laat ik hem vrij en mag je hem huwen’.
De vader hoopte dat de jonge man niet in de opdracht zou slagen. De liefde gaf de goudsmid een idee en met zijn vaardige handen maakte hij in weinige dagen een beker, zo bekoorlijk en mooi, dat had nog niemand gezien!
Hij had zijn geliefde als model genomen, edel en schoon met opgeheven handen droeg zij een kleine beweeglijke beker. Niets was gemakkelijker dan de gevulde beker gelijktijdig te ledigen. De beker werd symbool voor liefde en trouw.Een tweede legende verhaalt het doorzagen van een ZAGENboomtak. Ook dit is een test voor harmonieus samenhoren.
Met een grote boomzaag die aan de ene kant getrokken wordt en aan de andere kant geduwd, moet het bruidspaar zo snel en zo synchroon mogelijk een dikke stam doorzagen.
Hoe goed of slecht deze samenwerking verloopt zal een aanduiding zijn hoe goed beiden met conflicten en problemen kunnen omgaan. Het zagen is niet zo eenvoudig als het lijkt!
***

 

Eeuwenoud huwelijksgebruik:
drinken uit bruidsbeker en houtzagen

In de Saksische Hanzestad Goslar is op de Grote Markt een zilversmid gevestigd, tevens curator van het ‘Brautbecher-museum’. Nog steeds is het gebruikelijk om op de huwelijksplechtigheid zowel het bruidspaar uit de ‘Hochzeitsbecher’ te laten drinken – gelijktijdig uiteraard – als het samen doorzagen van een stuk boom.
Beide activiteiten gebeuren op het stadhuis en zijn getuigen van harmonieuze verstandhouding tussen de trouwers.

***
<!– /* Lettertypen */ @font-face {font-family:Arial; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-signature:31367 -2147483648 8 0 1073742335 -65536;} @font-face {font-family:”Times New Roman”; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; panose-1:2 2 6 3 5 4 5 2 3 4; mso-font-signature:31367 -2147483648 8 0 1073742335 -65536;} /* Opmaakprofielen */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; text-indent:0pt; margin-left:0pt; margin-right:0pt; margin-top:0pt; margin-bottom:0pt; text-align:left; font-family:”Times New Roman”; mso-default-font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:”Times New Roman”; mso-latin-font-family:”Times New Roman”; mso-greek-font-family:”Times New Roman”; mso-cyrillic-font-family:”Times New Roman”; mso-hebrew-font-family:”Times New Roman”; mso-arabic-font-family:”Times New Roman”; mso-devanagari-font-family:Mangal; mso-tamil-font-family:Latha; mso-thai-font-family:”Angsana New”; mso-latinext-font-family:”Times New Roman”; font-size:10.0pt; color:black; mso-font-kerning:15.0pt; mso-char-tracking:100%; mso-font-width:100%;} ol {margin-top:0in; margin-bottom:0in; margin-left:.25in;} ul {margin-top:0in; margin-bottom:0in; margin-left:.25in;} @page {mso-hyphenate:auto;} –>

De Hanzestad Goslar is volledig werelderfgoed. Het is de hoofdstad van de Harz, een prachtig natuurgebied in Duitsland.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *