915 Klara – 't Scheldt

915 Klara

Op maandag 29 juni overleed Klara Hertogs op 76 jarige leeftijd. Haar fundamentele Vlaamse overtuiging was de rode draad waarrond zij haar ganse leven spon.

Jarenlang was zij zéér aktief in de Volksunie alsook bij de Vlaamse Volks Beweging. Zij was ook het kloppend hart van haar ‘Vlaamse Kring’ in Turnhout. Alles wat zij deed stond voor haar in het teken van Vlaanderen.
Gedesillusioneerd en met veel hartpijn verliet zij, zoals zovelen, ‘haar VU, Volksunie’ door Bert Anciaux vernietigd tot ‘N-VA’, en stapte over naar het ‘Vlaams Blok’ waar zij haar ambitie voor de Vlaamse onafhankelijkheid terug vond. Klara, een Vlaams monument, zal door velen gemist worden. Zij voelde goed aan dat de tijden echt veranderd waren en dat Vlaanderen stilaan vorm kreeg als een volwassen entiteit in de Lage Landen. Haar hoop om nog tijdens haar leven de onafhankelijkheid van Vlaanderen te mogen meemaken heeft niet mogen zijn…
Aan ons de opdracht die hoop van haar te verwezenlijken.

 

B.M.
Klara stierf maandag 29 juni. Op dinsdag 30 juni werd zij gecremeerd. Familie keek niet naar haar om. Slechts twee personen vergezelden haar op de laatste tocht: een verplegende vriendin en een dokter.
De Turnhoutse tandarts Wim Peeters stuurde een overlijdensbericht rond en plaatste een advertentie in een krant.
Ik heb Klara in 1955 leren kennen als entoesiaste medewerkster bij de ABN-kernen. Wij hebben mekaar niet uit het oog verloren.
Zij was tot haar dood abonnee van ons blad en stuurde ons wanneer zij een taalfout ontdekte onmiddellijk een belerend kattebelletje. Zij bezorgde ons een reeks adressen ‘bewerk die om een abonnement te nemen’.
Laatst was zij zeer boos op ons toen zij in ‘t Scheldt een bericht las (in verband met cocaïne) waar zij het niet mee eens was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *