914 Ephi – 't Scheldt

914 Ephi

Rotterdam heeft een duivenprobleem. Daarom sprong ik een gat in de lucht toen Lucas Bolsius zijn plan bekend maakte. De CDA-wethouder was van plan de Rotterdamse duivenpopulatie uit te roeien met behulp van vangnetten en duivengaskamers. Vooral dat laatste zorgde voor beroering.

De Rotterdamse gemeenteraad begon te piepen en te janken: wreed! Het duurde niet lang voordat GroenLinks-raadslid Arno Bonte het feestje kwam verpesten.Zijn alternatief? De duivenpil! Zie hoe softies met hun anticonceptiemiddelen voor duiven het probleem tot in lengte van jaren rekken.
Woest was ik. Zeker omdat ik gemerkt had dat die duivelse duiven het balkonnetje van mijn werkkamer als rustpunt begonnen te gebruiken. Dit alles speelde zich begin vorige maand af.Precies twee weken geleden opende ik de deuren naar het kleine balkon en werd ik opgeschrikt door een van die wegvliegende monsters. Natuurlijk was de grond van het balkon bezaaid met opgedroogde vogeldrek. Maar er was meer. Daar op de grond, in de al jaren lege bloembak lagen het dopje van een bierfles, wat dode bladeren en grassprietjes en twee eitjes broederlijk tegen elkaar gelegd. Je reinste provocatie.
Een wraakzuchtige trek in een mini-omelet deed me onmiddellijk watertanden. Maar op de meest dichtbijzijnde lantarenpaal stond moeder duif mij aan te staren. Tot mijn stomme verbazing trok ik me beschaamd terug, deed de balkondeuren weer dicht en liet de luxaflex zakken. Ook een menselijke reflex: een broedende vogel mag een minimum aan privacy claimen, nietwaar?
Mijn balkonnetje als kraamkamer!Ik begon mijn dagen anders in te delen. Om het uur door de luxaflex naar moeder duif gluren om te controleren of alles in orde was en eens per dag wat voer naast de bloemenbak leggen. In het begin vloog moeder vol schrik weg richting haar lantarenpaal. Maar na een paar dagen bleef ze rustig broeden terwijl ik haar diner opdiste.Als burger ben ik natuurlijk hartstikke fout bezig. Maar voor de anticonceptie van GroenLinks is het te laat, en voor het vergassen van het CDA veel te vroeg. Toen een vilein onweer dreigde heb ik een stukje zeil over het balkonnetje gespannen.Vanzelfsprekend is de buurt nu op de hoogte van mijn burgerlijke ongehoorzaamheid. En inmiddels word ik regelmatig over de vorderingen onder het blauwe zeiltje ondervraagd. Afgelopen week is ons gezin met twee nieuwe leden uitgebreid. Ik heb ze Klip en Klaar genoemd en maak om de twee dagen een foto om hun groeiproces te controleren.
Als ze straks, sterk en gezond, hun nestje bij de Ephi‘s gaan verlaten zal ik een traantje wegpinken. Totdat ze mij op een dag vanaf de hoge bomen misschien begroeten. Met een vrolijke plok op mijn hoofd.
***
Wij danken Sylvain Ephimenco en het dagblad Trouw voor toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *