912 Mokerslag – 't Scheldt

912 Mokerslag

 

MEER DAN EEN MOKERSLAG

Twee grote verliezers bij deze verkiezingsuitslag: Open VLD en Vlaams Belang.
Eén grote winnaar: de idee van een onafhankelijk Vlaanderen dat nu gedragen wordt door drie partijen.
Ondanks Dirk van Mechelen kreeg de Antwerpse Open VLD een kaakslag van belang. Niet van het Belang want die kregen ook de rekening van interne ruzies gepresenteerd.

Zowel bij CD&V als bij VB en Open VLD kan men en moet men zich afvragen of het wel zo verstandig was om Jean-Marie Dedecker de deur te wijzen.

Marie-Rose Morel – wij wensen haar van harte sterkte bij het bestrijden en morelmogelijk overwinnen van haar ziekte – heeft grote schade aangericht en zij draagt een enorme verantwoordelijkheid voor stemmenverlies van het VB.
Niet dat zij alleen de schuld draagt want uiteindelijk moest er eens een stemmenterugval komen. Deze terugval kan louterend werken.

Ondertussen moet Bruno Valkeniers als VB-voorzitter de partijtouwtjes goed in handen houden want kaf moet van het koren gescheiden worden.

Bij Open VLD werd Bart Somers handig onder druk gezet door Herman de Croo om ontslag te nemen als partijvoorzitter. Overigens zal het moeilijk zijn om nu een minder bekwame voorzitter te vinden.

Mie Vogels die haar partij voor de zoveelste maal een nederlaag bezorgde vogelsvindt dat geen reden om op te stappen. De groene partij bestaat er voor haar en punt gedaan. Wie zou haar broodwinning willen afnemen?

Ruzies speelden een niet onbelangrijke rol in veel partijen. In Limburg geraakte LDD niet van de grond en in Antwerpen kon Jurgen Verstrepen als lijsttrekker van LDD niet het resultaat behalen dat verwacht werd. Ook daar zal – begeleid door vloeken – een hartig woordje gesproken worden.
Net zoals bij SP.a waar heel wat socialisten genoeg hebben van de ‘grootste ploert in de Belgische politiek’ (Knack) die nog altijd burgemeester is in de Scheldestad.

In hoeverre de ‘Vlaamse‘ uitslag – drie partijen die elk de onafhankelijkheid van Vlaanderen nastreven, dus meer dan 30 % van de stemmen – resultaten zal afwerpen blijft te bezien.

Een keiharde oppositie?
***

eisen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *