912 FT – 't Scheldt

912 FT

We hoeven ons nog niet meteen zorgen te maken dat de hongerwinter snel zal uitbreken bij De Standaard of Het Nieuwsblad. Het gaat Corelio duidelijk voor de wind dezer dagen – en dat ondanks de crisis. In De Standaard Magazine van 30 mei 2009 berichtte Peter Vandermeersch in een blijkbaar veelgelezen column over het ‘Sterren-dieet’ dat hem 6,9 kg dichter bij zijn gewichtloze toestand bracht. Pensen

Datzelfde weekend spraken maar liefst zes mensen mij spontaan aan over dit onvervalst stukje culinaire journalistiek, geflankeerd door een paginavullende foto waarop de hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad met enige fierheid zijn afgevallen kilo’s torst op een stok kreunend onder het gewicht van 6,9 kg zwarte en witte pensen. Alsof dat niet volstond noteert het bijschrift: ‘-6,9 kg, Peter met zijn verloren gewicht in pensen’.
Vroeger gingen hoofdredacteuren over pennen. Vandaag gaan ze blijkbaar over pensen. Alleen een kniesoor die daarover struikelt, al deed het onwillekeurig even terugdenken aan de met kip-met-appelmoesfestijnen meermaals in opspraak geraakte wijlen Paul Vanden Boeynants.Ik heb goesting
Toegegeven, de helft van de reacties die ik over het stukje opving, vielen op mijn bord in een geen-sterrenrestaurant, maar ik acht het ondertussen wel bewezen dat De Standaard Magazine gretig wordt gelezen. En ook toegegeven: Vandermeersch vergast de lezer op verteerbaardere quotes, dan Kathleen van Brempt (SP.a) die in Het Laatste Nieuws van dinsdag 2 juni 2009, in een ultieme pre-electorale maagkramp, haar maten en gewichten aan de kiezer meegaf (lengte: 1m67; BMI 19,8; buikomtrek: 74,5 cm; gewicht: 53 kg). Al mijmert ze zelf over haar gewicht: ‘Misschien zakte ik intussen al van 60 naar 59 kilo, en dat heb ik niet graag’. Met een opgegeven gewicht van 53 kg zijn m.a.w. nog 6 kilo pensen spoorloos bij
Kathleen, of zijn het in haar geval Granny-koeken? ‘Ik vergeet deftig te eten als het druk is. Dan durf ik op Granny-koeken te leven’, aldus Van Brempt. Alsof Granny-koeken zich niet lenen tot ‘deftige‘ consumptie. Volgens mij vergat Van Brempt in de eerste plaats het verkiezingsmotto van haar partij (‘Ik heb goesting‘) en vooral ook haar medewerker ‘logistiek‘, de chef-kok van haar kabinet, Gert Keynen, maar soit.
Armani
Onder het mom van diëtiste Katty, serveerde Vandermeersch een onvervalst journalistiek staaltje culinaire en zelfs vestimentaire name dropping, zoals het een goed marketeer en een goed lifestyle magazine overigens betaamt, gaande van ‘mijn mooi Armani-hemd’, Vitalinea-koekjes en ‘Couvert-Couvert’ (‘Het werd een culinair feest in Couvert-Couvert’, zei Lotte verleidelijk. ‘Voor we daaraan begonnen, hadden we bij twee glazen champagne al tien heerlijke hapjes verorberd’). Verder vernemen we dat zijn culinaire omzwervingen de hoofdredacteur de voorbije weken brachten bij o.a. de Karmeliet, de Dome, Sir Anthony van Dyck, Sea Grill, San Daniele, Notos, De Schone van Boskoop ‘en nog een brasserie of vier, vijf’. Een ware sterrenslag dus en daar mogen ook politieke sterren, zoals Guy Verhofstadt en Bart Somers, niet bij ontbreken.
Culinaire statusjournalistiek‘, zo zou je het kunnen omschrijven: een genre dat blijkbaar op het lijf geschreven staat van nogal wat politieke (ster)journalisten.
82,7 kg
Ja, het leven kan ondraaglijk zwaar zijn’, pronkt de politieke analist, trots over zoveel zelfkennis en metaforisch talent. Je bent tenslotte verantwoordelijke uitgever van een kwaliteitskrant of je bent het niet. Heldere en eenvoudige conclusie van de hoofdredacteur:
Hoe meer je in toprestaurants eet, hoe meer kilo’s je verliest’. ‘Zo’n sterrendieet, dames en heren’, zo sluit Vandermeersch af, ‘dat kan ik u alleen maar aanraden’. Eindelijk een hoofdredacteur die begrepen heeft hoe je redacties ook op een kwaliteitsvolle manier kan afslanken.
Het gaat uitstekend met de pers in Vlaanderen. Nog slechts 82,7 kg te gaan bij Corelio.[email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *