912 Even – 't Scheldt

912 Even

SALUT VLM

De naam VLM verdwijnt. Na de overname door KLM-Air France werd dat al verwacht. Vlaamse Luchtvaartmaatschappij stoort de nieuwe eigenaars.
De geschilderde leeuw op de toestellen had reeds een drastische vermageringskuur en gedaanteverandering ondergaan.
Voka, noch de Kamer van Koophandel hebben geprotesteerd. Maar in hoeverre kunnen die nog als Vlaamse vereniging beschouwd worden?

René de Clercq dichtte het:

Dat is van alle kwaden
Vlaanderen, uw grootste kruis,
dat al die u verraden
zijn meester in uw huis;
dat knechten van uw knechten
voorzitten aan uw disch
en ‘t zaad der onberechten
niet voelt wat onrecht is.
Maar dat is in uw lijden
een wondre zegen Gods,
dat wie daar durft te strijden,
al tirannij ten trots,
gevangen of verbannen
te midden ramp en nood
vrijman naast zijn mannen
U liefheeft totterdood.
*
De katten leggen geen eendeneieren
***

RIK TORFS
Men kan echt genieten van Rik Torfs, een Leuvense Hoogleraar Kerkelijk Recht. Deze intelligente man vindt zijn groot plezier in het diep ondervragen van BV’s. En de antwoorden die hij dan krijgt wil hij uiteraard delen met zoveel mogelijk andere mensen, die hij ook intelligent wil maken.
Zo kwam hij als centrale gast in de VRT-kwis met de – natuurlijk niet-Nederlandse naam – The One Man Show. Daar mocht hij de eindvraag stellen aan de twee finalisten. Het juiste antwoord kon de winnaar € 12 000 winst opleveren.
Rik Torfs had uiteraard lang nagedacht over een verstandige vraag en met een diepzinnige blik vroeg hij aan beide kandidaten: ‘Welke ex-premier heeft mij in MIJN programma ‘Nooit Gedacht’ het verschil uitgelegd tussen een vaginaal en een clitoraal orgasme?’ Dit is voor deze ‘Hoogleraar Kerkelijk Recht‘ een probleem. Hij genoot op torfsvoorhand al van het eventuele antwoord.
De diepzwoele, zwaar intelligente blik van Rik Torfs opende zich in een verontwaardigde verwijtende blik toen één van de kandidaten een foutief antwoord gaf waardoor de andere winnaar werd.
Gelukkig voor de winnaar en gelukkig voor Vlaanderen dat er nog mensen zijn zoals Rik Torfs, die bijna alles kent… behalve zichzelf.
Jacob Corneel
***
Men kan geen kaalkop bij zijn haar vatten
***
DEGOÛTANT WIJF
Een Open Vld-ster spotte met de zieke Marie-Rose Morel. Een zekere Ann Brusseel, tweede op de Open Vld-lijst voor het Vlaams Parlement, had haar eigen verkiezingsprogramma. ‘Het Vlaams Belang een kopje kleiner maken‘, schreef ze als prioriteit op haar Facebook-pagina’s.
Blijkbaar zijn alle middelen daarbij goed, ook het openlijk lachen met Marie-Rose Morel, die poogt een uitgezaaide kanker te overwinnen. Brusseel vergeleek Morel met de hond van VB-kandidaat Erland Pison. ‘Die nette VB’ers hebben een mooie affiche gemaakt met een schattige golden retriever, zo blond als Marie-Rose Morel (toen ze nog haar had)’.

In Het Laatste Nieuws gaf Luc van der Kelen volgende commentaar op de schunnige uitlatingen van Ann Brusseel. ‘Niet heel subtiel, geeft ze toe. Inderdaad, zo grof dat mevrouw Brusseel niet thuishoort op een democratische lijst’.

De nieuwe voorzitter van Open VLD weet nu al wat hem als eerste taak te doen staat: gooi buiten dat wijf!
***
Schande duurt langer dan armoede
***
DIPLOMA GEWEIGERD
Een Antwerpse student aan de UA, bekend om zijn anti-homogedrag en -uitingen, weigerde zijn diploma op grond van het feit dat dit gehomologeerd werd…
***
Het beste beest van stal sterft meestal ‘t eerst
***
KIM JONG – JEAN-JACQUES
In navolging van Karel de Gucht, die Jean-Jacques als zijn ‘opvolger‘ aanwees, heeft de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il zijn zoon Kim Jong-un als opvolger aangeduid.
De gelijkenis is frappant.
Beide zonen hebben gelijkaardige vaders. Beide zonen werden aangeduid als opvolgers zonder inspraak van het gewone volk.
Beide zonen hebben een twijfelachtig diploma.
Beide zonen zijn fervente voorstanders van democratie.
Als die maar met ijzeren hand geleid wordt.
Wij wensen bij deze beide papa’s véél geluk toe met hun keuze.
Jacob Corneel
***
De waarheid kan dikwijls geen herberg vinden
***
HET ZIJN VAN ‘ZEN’
Toen men ‘mon chichi’Bart Somers tijdens de laatste campagnedag op de Mechelse Markt een VRT-micro onder zijn neus duwde, zei deze brave doodleuke man: ‘Elke verkiezing legt veel gewicht in de schaal, maar ik heb mezelf vannacht in een soort zentoestand gebracht en ik ben nu rustig’.

Hopelijk voor Bart zal die rustige zentoestand hem bijblijven. Hij heeft het nodig na de verkiezingen. Want hij kan nu rustig zeggen: ‘Ik zen voorzitter geweest’…
Jacob Corneel
***
Een rollende steen begroeit niet
***
VIVE LA WALLONIE
Het laatste kopstukken-debat op RTBf. Met een verbeten gezicht azijnde DiRupo tegen Reynders: ‘Jij bent een zéér slechte minister geweest. Er wordt jaarlijks voor minstens 30 miljard Euro gesjoemeld en gefraudeerd in dit land. Moest jij uw departement goed hebben beheerd dan had je minstens één derde of 10 miljard Euro kunnen recupereren’.
Triomfantelijk en met een monkelend lachje op zijn gezicht pareerde Reynders deze schitterende voorzet:‘Jij moet dit juist zeggen. Jij bent de voorzitter van een partij waar sjoemelende en frauderende mandatarissen schering en inslag zijn’
.

Dit is het soort lieflijkheden die in het Zuiden werden gebezigd tijdens een ‘sereen‘ debat.Het ergste van dit alles is: beiden spraken de waarheid!
Jacob Corneel
***
Bij gebrek aan tarwe maakt een leeuwerik zijn nest in de haver
***LUDO VAN CAMPENHOUT
Bij Open VLD was de hoon- en schaterlach niet uit de lucht toen via de pers vancamp holebihet huwelijksaanzoek werd bekend gemaakt van een partijlid.
Gezien de inzet van die man voor holebizaken vroeg men zich af of zijn trouwaanzoek was gericht aan iemand van hetzelfde geslacht.
Dat bleek niet het geval.
Wij wensen Ludo van Campenhout – op tekening ijverig actievoerend met partijgenote Annick de Ridder – veel succes in zijn huwelijk. En ook plezier, want dat zal hij in de partij met de mede door hem veroorzaakte stembusafstraffing niet hebben.
Het is daarom zo verbazend waarom Dirk van Mechelen noch Kris Luyckx in Antwerpen niet tijdig ingrepen toen zij vaststelden hoe dramatisch de ledenwegloop was door het optreden van luie en meestal dronken Open VLD-kopstukken in Antwerpen.
Zij hebben te lang laten begaan en kregen daardoor de bittere rekening gepresenteerd.
***
Kraaien moeten op aas leven
***
RECHTS KIEZEN
Het dagblad Trouw vatte de kiesuitslag in de verschillende Europese landen kort samen: ‘Europa. De opkomst was lager dan ooit, maar de boodschap overduidelijk: Europa kiest in tijden van economische crisis voor rechts. Of ze nu deel uitmaken van de regering of juist in de oppositie zitten, de sociaal-democratische partijen leden bij de verkiezingen voor het Europarlement een daverende nederlaag’.
Ook in Vlaanderen was het die tendens, of de stemmen nu terecht kwamen bij het VB, bij N-VA of bij LDD.
***
Schrapen helpt niet als de pot leeg is
***
GEERT LAMBERT
Over holebi’s gesproken: een totale afgang werd het voor de SLP, de lijst vanlambert de vermagerde Geert Lambert. Inhoudelijk heeft die man – de hoeveelste partijgedaanteverandering maakte hij mee? – nooit enige betekenis gehad. Indertijd kon je hem als zwaargewicht niet over het hoofd zien of er langs kijken. Misschien kan hij in de toekomst in een of ander vermageringsinstituut raadgevend advies geven?
Zou zijn ‘boodschap‘ daar beter overkomen?In een reactie op tv haalde hij zwaar en onder de gordel uit naar het VB. Dat is zijn recht. Maar het zal hem niet sympathieker maken, hij die al op zo weinig medevoelen kan rekenen.
***
Die zich voor hond verhuurt, moet knollen vreten
***

SLECHTE SCORE

De CD&V haalde in het kanton Antwerpen een zeer lage score: slechts 12,01 %. Hebben ze in Antwerpen nu echt geen figuren waar de kiezers hun vertrouwen aan kunnen schenken?
Cathy Berx werd gouverneur en staat dus niet meer op de lijst. De hooghartige, zelden nuchtere Marc van Peel, het politieke onbenul Boudewijn Muts en Miss Antwerpen 1850 Caroline Bastiaens zijn ideale figuren om kiezers weg te jagen. Zij kennen de hartslag niet van de Antwerpenaar, noch de noden. Schepen Marc van Peel zit meer te whisky-tralalieren in het buitenland. Nog zoveel havens met bijhorende kroegen die hij moet bezoeken. Van Peel, zwalpende schepen.De mandatarissen in de gemeenteraad zijn de poesjenellen van de ‘grootste ploert in de Belgische politiek, burgemeester Patrick Janssens‘. De Antwerpse kristen-demokraten hebben steeds krachtige figuren gehad, bekwame mensen.
De leidende figuur van N-VA, Bart de Wever, kan zich voorbereiden op het burgemeesterschap in 2011. Hij kan het stadhuis veroveren.
Als ze het slim spelen kan het VB behulpzaam zijn.
***
Het is te laat gespaard als de boter op de bodem is
***
SARCASME?
In ‘t Pallieterke oppert de scribent (Staf de Lie?) de wens dat Freddy van Gaeverterug een luchtvaartmaatschappij’ zou oprichten.
Dit is echt sarcasme van de bovenste plank. Maar een sarcasme dat door velen niet gewaardeerd wordt.
Toen Van GaeverVLM verliet‘ had de maatschappij nog slechts voor 8 dagen vliegvergunning en moest door Christian Heinzmann heksentoeren worden uitgehaald om operatief te kunnen blijven. Heinzmann saneerde ook de tot dan toe verlieslatende VLM.
Na het faillissement van Sabena richtte Van Gaever een nieuwe luchtvaartmaatschappij op: VGA, Van Gaever Airlines. Honderden toen afgedankte, werkloze personeelsleden van Sabena hoopten bij de nieuwe maatschappij te kunnen werken en solliciteerden hoopvol. Heel die onderneming werd een reusachtige flop. Net zoals nadien de oprichting van een Vlaamse krant flopte. En een soort Gids voor handel die hij oprichtte kwam evenmin van de grond.Zijn laatste bedrijvigheid met een failliet bedrijf van Bordeaux-wijnen werd, jawel, een flop.
Als die man iets zeker niet moet doen is dat het oprichten van een nieuwe luchtvaartmaatschappij. Zelfs al werft hij om eventuele vluchten ‘aangenaam‘ te maken de een of andere kaartengoochelaar aan. Op die manier hoopte hij indertijd vluchten naar München aantrekkelijk en rendabel te maken.
Ook een flop.Het sarcasme van Staf de Lie is bijzonder origineel!
***
Eerst gedacht en dan gedaan is langs de weg der wijzen gaan
***
OVER DE SCHREEF
Peter Goossens is naast kok ook mediageil. De uitzendingen van VTM Mijn Restaurant komen de horeca-sector niet ten goede. Mateloze pretentie, blasé optreden en geen bijdrage tot goede keuken en lekker eten.
‘Ik heb tien jaar hard moeten zwoegen om een eersteklas-restaurant op te bouwen. De uitzendingen van VTM laten verstaan dat men op amper drie maanden tijd een chef-kok kan worden en een top-restaurant beheren. Wat een misrekening. De uitzendingen zijn een blamage voor het beroep van restaurateur’, oordeelt een Michelin-chefkok.
Het Laatste Nieuws publiceerde een reeks foto’s van de viering van ‘Mijn Restaurant’. Onthutsende beelden die inderdaad aantonen dat culinaire hoogstandjes ver te zoeken waren.
De enige hoogstandjes waren het dronken dansen van jurypaljas Peter Goossens op een restauranttafel.Een schande voor het beroep van chefkok. Bah!
***
Het zijn al geen koks die besmeerde schorteklederen dragen
***
WAAROM DIE WEGLOOP?

Een nieuwe voorzitter heeft het nooit gemakkelijk. Maar de inlooptijd van Bruno Valkeniers duurt wel heel lang. Te lang.
In Nederland zorgt Geert Wilders ervoor steeds in de kijker te staan, gedurfde initiatieven te nemen.
Waar blijft het VB? Het VB beschikt over een massa principiële Vlaams-nationalisten. In de brieven, faxen en telefoons leest en hoort men duidelijk de ontgoocheling over het gebrek aan daadkracht, het tekort aan initiatieven.
Als VB zo besluiteloos verder gaat zal het weglopen van de kiezers, van de oude getrouwen, niet stoppen.

krediet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *