909 Ephi – 't Scheldt

909 Ephi

Gisteren in de Telegraaf zei historicus Cees Fasseur: ‘De aanval van de dolleman leverde in Amsterdam een niet onlogisch applaus op. Dat Amsterdam van huis uit een republikeinse stad is, zal de Koningin extra genoegen hebben gedaan’.

Zou het? Zou de afgelopen donderdag zichtbaar aangeslagen vorstin niets anders te doen hebben dan over republikeinen te triomferen – en dat nog wel over de lijken van haar onderdanen? Ik geloof er niets van. De cynische visie van Fasseur wordt door zijn collega Reinildis van Ditzhuyzen nog eens in de Telegraaf aangedikt: ‘Als je de populariteit van de Oranjes wilt vergroten, is een aanslag het zwaarste middel. Het zijn dan ook slechte dagen voor de republikeinen’. Het zou me dan ook niet verbazen als Fasseur en Van Ditzhuyzen een dezer dagen de mening van nabestaanden gingen peilen: zijn ze zich ervan bewust dat hun geliefden wellicht voor de monarchie zijn gestorven?
De kille speculaties van deze doorgeschoten historici komen bij mij nogal wereldvreemd over.De Koninklijke familie is op 30 april gelukkig ongedeerd gebleven. En ook al zou Karst T. zijn kleine voertuig tegen de bus van de Oranjes hebben kunnen werpen, dan was de schade zeer waarschijnlijk beperkt gebleven. Dit is dan ook feitelijk geen aanslag tegen de monarchie maar een brute wanhoopsdaad die het leven van zes gewone Nederlanders heeft verwoest.
Het cynisme neemt vervolgens abjecte vormen aan wanneer Fasseur verder speculeert: ‘Het volk voelt heel goed aan dat na jarenlange verbale aanvallen op de Koningin en monarchie een volgende fase is aangebroken, die van de fysieke aanval’.
Wat Fasseur suggereert, is dat kritiek op de monarchie (hij doelt met name op commentaren, columns, televisie, cabaretvoorstellingen en toneelstukken) de weg naar fysiek geweld mogelijk heeft gemaakt.Hoe serieus moeten we de historicus Fasseur nog nemen?
En hoe kwaadwillend en gefrustreerd moet de man niet zijn om zulk onzin uit te kramen? (Dezelfde man die na zijn tendentieuze portret van koningin Juliana in een omstreden boek door vele critici als de slippendrager van Beatrix werd neergezet). Alsof gratuite spot of gefundeerde kritiek op de koningin van de kant van journalisten of kunstenaars, Karst T. tot zijn gewelddadige daad hebben aangezet.
Kan Fasseur zijn hersenspinsels misschien beter onderbouwen?Ik betwijfel het.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van de column.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *