908 Kul – 't Scheldt

908 Kul

Misschien wilden ze hiermee een flauw afkooksel opdienen van het originele recept dat de Amerikaanse Notre Dame University iets eerder had uitgekiend om president Obama er de openingstoespraak te laten houden. In de VS is dit plan echter op enorme tegenstand gestoten, omdat velen er vinden dat een katholieke onderwijsinstelling geen absolute voorstander van ongelimiteerde abortus moet laten spreken, ook niet als hij de big chief is.

Hier al iets gehoord of gelezen in die zin – buiten deze enkele subversieve lijntjes dan?

Diezelfde K.U.Leuven is trouwens al enige tijd op zoek naar een nieuwe DANNrector, alhoewel de oude nog helemaal niet versleten is. Prof. Vervenne zou echter niet voldoen op het gebied van management, zo luidt de officiële versie. In de wandelgangen wordt echter hardop gefluisterd dat een persoon uit Mechelen op de hem vertrouwde achterbakse wijze dermate zou gekonkeld hebben dat een anti-Vervenne-sfeer teweeg werd gebracht.
Reden?
Benoemingen in de eigen faculteit van de rector-theoloog die de man uit Mechelen niet echt zinden… Te katholiek misschien?
Hier en daar vraagt iemand zich dan wel eens af waarom Rome niet ingrijpt in dit almaar minder katholieke bolwerk, dat – net als aan de andere kant van de taalgrens trouwens – al jàren allerlei Vaticaanse regels in de wind slaat. De reden daarvoor is vrij eenvoudig. Leuven is één van de oudste katholieke universiteiten ter wereld (1425!) en de kerkleiding wil zo’n prestigieus instituut niet graag verloren zien gaan.
Aan ‘de andere kant’, bedoeld is natuurlijk de U.C.L., hebben sommige stemmingmakers al te verstaan gegeven dat men daar ook zou kunnen leven met een ‘Université de Louvain‘ tout court. De voorstanders van duidelijkheid juichen die idee misschien wel heimelijk of openlijk toe, maar in Romeinse kringen zou men daar dus wel eens anders over kunnen denken.
Wordt – ongetwijfeld – vervolgd.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *