906 Berlin – 't Scheldt

906 Berlin

In Berlijn is er meer dan een Blindenrestaurant. Wij berichtten reeds over Nocti Vagus en wij kozen ditmaal voor het andere: Unsicht-Bar. Niet minder dan 125 reserveringen – er is plaats voor 150 couverts.

Hier géén attracties en de prijs voor een etentje ligt aan de hoge kant: rond de vijftig euro zonder drank. Angela zal ons bedienen (midden op de foto). angela
Josephine (links met bril) is er niet gerust in en is eerder in paniek: de lange weg doorheen het pikdonkere restaurant naar de zitplaats, in polonaise uitgevoerd (leg op de schouder van uw maat uw handen en volg maar…), heeft haar de schrik op het lijf gejaagd.
Hier dus geen onzichtbare man of vrouw die onverwachts aan uw tafel komt zitten en u bv laat raden naar wat hij/zij in uw handen legt. Hier uitsluitend de confrontatie met uw bord. Je kan kiezen tussen vis-, vlees- of een vegetarisch menu.
Hoewel er zoveel gasten zijn is er opmerkelijk weinig ‘lawaai’ en – als je zelf geen plezier hebt – geen ambiance hoorbaar. Dat is verwonderlijk en misschien zijn er aan de andere tafels ook mensen in paniek…
Je hoeft je stem maar even te verheffen en Angela staat aan je tafel. ‘Hoe vindt u ons, hoe weet u waar we zitten?’Het geluid. Er zijn muurtjes, de hoogte van de tafels is verschillend en ik herken stemmen’.
Dat moet wel, zij is blind. Het is een belevenis waarbij je dankbaar bent over je ogen te beschikken. De confrontatie is in Unsicht-Bar brutaler tegenover Nocti Vagus dat veel gemoedelijker overkomt. Voor wie het nog niet heeft meegemaakt: doen!
***
Er zijn talrijke aanbiedingen voor boottochten in Berlijn. Berlijn telt meer bruggen dan Venetië of Amsterdam. Niet minder dan duizend! Wij kozen voor de vier uur durende ‘bruggenvaart’. Wat onmiddellijk opviel is dat je over bijna de ganse lengte van de Spree men zich kan neervlijen in het gras langs de oever.
boot
Geen vuiligheid langs de kant noch in het water. Een gids die met veel zin voor humor voortdurend uitleg geeft over de gebouwen, de bruggen en geschiedenis van Berlijn.
Een rondvaart die meer dan de moeite waard is.
Vergelijking met de stinkende en verwaarloosde Scheldeoevers in Antwerpen is zinloos.
boot
***
Grote klasse:

TIK – THEATER IM KELLERtrav
Ze spelen elke vrijdag- en zaterdagavond en elke keer uitverkocht. Er kunnen maar vijftig personen de voorstelling bijwonen, je moet dus tijdig reserveren. Theater im Keller (TIK) is één der beste theaters in Berlijn. Vanaf oktober 2009 bieden zij ook culinaire hoogstandjes. Liever een kleine zaal die steeds volzet is dan een grotere met lege stoelen zullen ze waarschijnlijk gedacht hebben. Ze serveren in de gezellige verbruikzaal uiterst verzorgde snacks.
Een zaaltje apart wordt verhuurd voor feestjes. er si
Het is een travestietheater. Maar geen vulgariteit. Met veel humor brengen de acteurs in ‘Er? Sie? Es?’ muzikale hoogtepunten. De schaterlach is nooit uit de lucht en zij betrekken het publiek bij de voorstelling.
In Vlaanderen heerst bij VRT en VTM het idee dat humor scrabeus en vulgair moet zijn. En wie dat niet brengt wordt geweerd. Jammer. Na de Cyrano van Anton Peters is er in Antwerpen artigeen cabaret meer die naam waardig.
Wij genoten gedurende een paar uur van de ‘zang‘-prestaties in het TIK. Het ‘Huil niet om mij Argentinia‘ en de persiflage op de Spice Girls was één der hoogtepunten van de avond.
***ASPERGESIn het arbeidsparadijs DDR werden 50 ha bewerkt voor aspergeteelt. Nu, na het vallen van de muur der schande, wordt er niet minder dan 1100 ha verbouwd. asper
De opening van het seizoen (19/4) trok tienduizenden naar Beelitz, het centrum van de aspergeteelt in Duitsland. Een portie gekookte asperges, bereid met boter en daarbij Hollandse saus en aardappelen aan 1,99 €.
Jawel, DDR-prijzen…
*
fornEen fornuis dat Johan van Hecke van het eersteklasserestaurant ‘t Fornuis wel gaarne zou bezitten…
(Berlijn – KaDeWe)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *