903 Torfs – 't Scheldt

903 Torfs

Zé hebben hetover klimaat of LDD, lees Torfs. Zé hebben het over een nieuwe rektor aan de Leuvense Universiteit? Dan zweeg Torfs.

Die Torfs schrijft een column in De Standaard – de onverantwoorde – die gelukkig niet iedere week verschijnt.
Onlangs ging het over ‘excuses’. Al eeuwen komt het ergens ter wereld voor dat een stel ongelukkigen die pech hebben en door de boze wolf worden opgevreten. Dat is nu eenmaal de gang van zaken in de wereld. Nu zoekt men snel een slachtoffer die bereid is excuses aan te bieden.

Excuses. Is er één meer gebruikt modewoord? Torfs zegt tegen de sorry-kultuur te zijn, maar dat is maar om het tegenovergestelde te kunnen betogen. Want hij zal het (nog eens) over Ratzinger hebben, gemakkelijk mikpunt, jawel. Wie dicht bij God staat, is eenzaam zegt Torfs en hij zal het wel weten. Mensen die nog naar de kerk gaan, horen elke zondag het tegendeel, maar Torfs, Kerkjurist, kan zo iets niet over zijn hart krijgen. Het geeft echt geen goed gevoel. Torfs dat gezanik over de Top van de Kerk.

Blijf bij de les Torfs. Uw column gaat om ‘excuses‘, die volgens u Ratzinger nooit heeft uitgesproken. Spreek over die excuses en het misbruik dat men er van maakt en klaag dat aan. Zoals van die Belgische politieker die namens het Belgische volk excuses in Ruanda ging aanbieden voor misdaden waaraan het Belgische volk geen schuld had. Die politieker heette Guy Verhofstadt, meen ik.

U had die column beter niet geschreven. Dat gekronkel met sofismen, halve waarheden en enkele flitsende gedachten, ja, we hebben het al dikwijls ondergaan. Maar als het u een vreugde is Paus Benedictus voor de zoveelste maal aan de schandpaal te slaan, schrijf dat in een klein boekje, zoals koning Boudewijn deed. Vandaag is dat niet meer origineel. Het nageslacht zal er misschien gelukkig mee zijn. En indien niet, is het voor hen een boetedoening.

Wij hebben onze penitentie van de kerkjurist al wel gehad.

TORFS SLAAT DE BAL MISbal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *