900 Ephi – 't Scheldt

900 Ephi

Het is zelfs niet ondenkbaar dat de ongestructureerde en ledenloze PVV als grootste partij uit de electorale strijd tevoorschijn komt. Ook al heb je met een zetel of dertig meer dan driekwart van het electoraat niet bereikt. Maar hoe dan ook zal Nederland aan zijn ongetwijfeld geschokte EU-bondge-noten heel wat moeten uitleggen. Waar moet je dan beginnen? Hoewel immigratie en integratie bij de LPF van Fortuyn duidelijk de boventoon voerden, was die LPF vergeleken met WildersPVV bijna een traditionele protestpartij.Hoe leg je aan de buren uit dat een one issue-partij als de PVV, die bijna uitsluitend uit anti-islam-retoriek bestaat, alle andere concurrenten achter zich laat? Wilders is wellicht een uitgekiende populist, rap van tong, die als geen ander zijn provocaties weet te distilleren, maar in het verondersteld nuchtere Nederland kan dit nooit de enige uitleg zijn.Dat steeds meer hoogopgeleiden voor de PVV opteren, zoals door Paul Schnabel deze week werd gesignaleerd, geeft alleen aan dat de basis die de PVV draagt zich verbreedt. Er moeten toch objectieve elementen bestaan, feitelijk materiaal zeg maar, die deze opmars kunnen verklaren.Na Fortuyn werd een inhaalslag ingezet om het te coulante immigratie- en integratiebeleid van de voorgaande jaren te corrigeren. Toch hebben de mensen die vandaag PVV willen stemmen het gevoel dat ze beet zijn genomen, dat er in feite niet bijster veel is veranderd.

Balkenende 1 t/m 3 was vooral bezig de gemoederen te sussen en de civiele vrede te bewaren. Met nummertje 4 lijkt het of Balkenende en Bos aan de restauratie van eerdere dwalingen zijn begonnen. Niet helemaal terecht want een gescheiden loket voor mannen en vrouwen in een moskee openen, om een recent voorbeeld te noemen, moet op het conto van de gemeente Utrecht worden geschreven.De impact op een deel van de publieke opinie is er niet minder desastreus om.
En de regering is ook niet verantwoordelijk voor al die hoofddoekjes die steeds meer programma’s van de publieke omroep bevolken. Wel was het onder deze regering dat een cartoonist die de islam ‘beledigt’, in het cachot werd gesmeten.In werkelijkheid zijn het de tegenstanders van Wilders die zijn opmars voeden. Ze zijn in een kramp geschoten en hebben tal van wereldvreemde initiatieven genomen om tegenvuurtjes aan te steken in de hoop dat de PVV in rook zou opgaan. Maar nu lijkt het alsof ze in de open val van Wilders zijn getuimeld. Uit escalaties komt maar één winnaar, maar dan gesterkt.

Nog meer Doekle Terpstra, Marcouch, Meisjes van Halal, Rabbae of Spong. Nog meer loketten in moskeeën, boerkini’s in zwembaden, hoofddoekbrigades en weet ik wat voor gekkigheid nog maar – en Wilders zit zo op 40 zetels.vrlof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *