899 KK – 't Scheldt

899 KK

 

Geboren in 1950 als zoon van een Joods koppel, dat een bijzondere geschiedenis kende tijdens de Tweede Wereldoorlog, behaalde Gantman het diploma rechten aan de VUB. In 1980 werd hij voorzitter van de Joodse organisatie B’nai Brith en van de Belgische afdeling van de Anti Defamation League. Hij werkte mee aan het tijdschrift ‘In naam van de Vrijheid’ en maakte naam als advocaat van de Joodse slachtoffers van de moslimaanslag in 1980 in de Lamorinièrestraat in Antwerpen.Als VLD-schepen in de Scheldestad ging hij de confrontatie aan met het Vlaams Blok… Als Jood had hij contacten met nazi-jager Simon Wiesenthal en met de later vermoorde Israëlische premier Jitzchak Rabin.In het laatste hoofdstuk van het boek probeert Gantman ook een antwoord te vinden op de vraag waarom sinds een aantal jaren de publieke opinie in Vlaanderen zich steeds meer en meer afwendt van Israël en Palestina als ‘goed’ begint te bestempelen. Hij komt daarbij tot de vaststelling dat er een ‘neo-antisemitisch spook is opgedoken‘, dat de Holocaust dreigt te banaliseren omwille van de toestand in het Midden-Oosten.Ook de moeilijke integratie van moslims hier te lande die elke kritiek op hun godsdienst beschouwen als een aanval op hun integriteit als groep, komt aan bod…
Jood zijn is een avontuur’ is een actueel boek niettegenstaande het ‘verleden’ er de hoofdrol in speelt. Misschien klinken vele passages erin voor niet-joden wat overdreven. Duidelijk wordt in elk geval waar de gevoeligheden van de Joden liggen en het grootst zijn.
Luc van der Kelen, politiek editorialist van Het Laatste Nieuws, schreef het voorwoord.André Gantman * Jood zijn is een avontuur * Uitg. Pelckmans * 160 p * 16,50 euro * ISBN 978 90 289 4717 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *