898 Liver – 't Scheldt

898 Liver

Alle culturele trekpleisters kan je in Liverpool op loopafstand bezoeken. De oude en de nieuwe kathedraal. De “Walker art gallery”, vergelijkbaar met ons museum voor schone kunsten. De straat van de Beatles, de “Mathew street”, is haast identiek aan de Antwerpse Hoogstraat. Als men verder de stad bekijkt, ziet men eveneens dat Liverpool een facelift heeft ondergaan. Zeker als men aan de Docks komt. Alles mooi netjes gerenoveerd, met inplanting van enkele bezienswaardige musea in de voormalige stapelhuizen. Net zoals men aan het doen is met de opwaardering van het Antwerpse “Eilandje”.Maar mijn mond viel echt pas open, toen ik een grote bouwwerf zag. Hun museum aan de stroom zal openen in 2010. Wij krijgen het Mas. Een bijna identieke mastodont. Hopelijk hebben ze daar al hun andere musea niet voor opgeofferd zoals men hier heeft gedaan.Opvallend was het feit dat ze zuinig omspringen met hun architectuur. De Engelsen weten dat mooie oude gebouwen gerenoveerd moeten worden en in hun oorspronkelijke staat behouden moeten blijven. In Antwerpen neemt men, meen ik, die tendens niet over. Ik hou mijn hart vast, wat er met de gebouwen van de voormalige burgerlijke stand gaat gebeuren. Ik zie de parketvloeren hier al op een container belanden. Met een beetje geluk behoudt men de voorgevels nog voor ons nageslacht. Daarachter stort men beton.Voor een origineel gebouw kan het Antwerpse stadsbestuur zich geen doel indenken. Kortzichtig inzicht betekent meestal slopen. Hier zou men zelfs desnoods “het Steen” aan Carpetland durver verhuren, als men een goed bod krijgt. Een kindercrèche is desnoods ook nog een optie. Maar een scheepvaartmuseum? Wees eerlijk, dat zou belachelijk klinken zo dicht bij de Schelde. Vraag het maar eens aan de toeristen die Antwerpen bezoeken. Een apart folklore museum? Om het uit te proesten van het lachen!

Mag er dan geen Mas zijn? Wat mij betreft wel. Als bijkomende ruimte om ons kunstbezit tentoon te kunnen stellen, wanneer onze musea te klein geworden zijn. En indien onze mooie leegstaande gebouwen benut zijn.CHIN
Wat in Liverpool ook opviel en me terug deed denken aan de heisa in onze Chinese wijk aan het Centraal station was… die Chinese poort die er in Antwerpen moest komen.
Dat idee kwam vanuit… jawel hoor, in Liverpool staat ze er! SPIN

Om af te sluiten, een mooi zomerevenement wat in Antwerpen zal plaatsvinden deze zomer: er komt een gigantisch grote spin naar onze stad, die zelfs misschien een verticale wand zal opklimmen. Ik kijk er naar uit. Maar weet U waar ze verleden jaar geweest is? Juist. In Liverpool. Een voorsmaakje vind je op volgende websites:
http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=giant+spider+Liverpool&aq=fNu we weten waar onze Adam zijn mosterd vandaan haalt, moeten we eerst even naar Liverpool kijken om te weten hoe men in de toekomst Antwerpen cultureel zal besturen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *