896 Ephi 2 – 't Scheldt

896 Ephi 2

Toen Maurice de Hond eergisteren met een voor het CDA catastrofale peiling onze zondagsrust binnenwandelde, werd het bij de grootste coalitiepartij onrustig. Volgens bronnen binnen de partij moest de reden van deze tuimeling bij de weigering van de premier worden gezocht om het parlement een Irak-onderzoek of -enquête te laten verrichten.

Gisteren sprong Balkenende balkonaangekondigd uit zijn doosje en kondigde prompt een Irak-onderzoek aan.
Het tweede is dat de premier zijn klassieken goed kent. In de Nederlandse politiek is het een goed gebruik om lastige onderzoeken die nare consequenties kunnen hebben, door jezelf of een bevriende commissie te laten verrichten.
Hiermee zet je het parlement buitenspel, kun je als getuige naar hartelust jokken en ontwijken omdat je toch niet onder ede staat. En als het eindrapport ver genoeg in de toekomst wordt vooruitgeschoven, hebben die blaffende honden in de Kamer voorlopig geen bot meer om op te kauwen.
Enfin, wat JP ook goed kan, is de pers lezen. Daarin lieten enkele publicisten een afwijkend geluid horen in de algemene opwinding die de pleitbezorgers van een parlementaire enquête probeerden te creëren. Hun voornaamste argument was dat een zware enquête over de onbeduidende Nederlandse steun aan de Irak-oorlog wereldvreemd en contraproductief zou zijn, in een tijd van economisch zwaar weer. En dit is precies het argument van de premier om een eigen, lichter onderzoek in te stellen in plaats van een parlementair.
Je kunt JP cynisme en manipulatie verwijten, maar dit is politiek, en in dit opzicht heeft hij kundig gemanoeuvreerd. Chapeau!
Aan alle teleurgestelde zielen die vinden dat met deze zet de democratie en de moraal met de voeten worden getreden, zeg ik: wees blij! Met een commissie Luchtfietserij heb je tenminste nog wat.
beatStel je eens voor dat de monarchie in dit land een absoluut karakter zou dragen. Dat alle touwtjes naar Noordeinde zouden leiden. Dat Beatrix en haar erfgenamen in alle sectoren van de samenleving een vinger in de pap zouden hebben.
Dan zou het land baden in koninklijke geboden en verboden, royale privileges en fiscale immoraliteit. Ziet u de koningin plots op een tussenuurtje een (eigen) onderzoek aankondigen over de kromme zaken bij haar eigen familie? Ik bedoel al die affaires en affairetjes die al decennia de rubriek ‘Het is niet netjes, het is zelfs immoreel, maar wettelijk door een leger dure adviseurs dichtgeplamuurd’ vullen?
Dat zus Christina de vermogensbelasting via belastingparadijs Guernsey ontwijkt, is inderdaad niet illegaal. Hooguit verwerpelijk. En waar is ook dat Christina geen lid is van het Koninklijk Huis.
Maar dat de zetel van dit onbeschaamde trucje zich in paleis Noordeinde heeft genesteld en dat een brievenbusfirma op Guernsey vanuit daar wordt bestuurd, is vele malen erger dan het Irak-gedoe.
En niemand in de Kamer die eens op het idee komt om via een enquête al die koninklijke trucjes eindelijk te ontrafelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *