892 Sintobin – 't Scheldt

892 Sintobin

… fraaie dames, zorgzame vrouwen, verheven meisjes, maar ook vrouwen die blaken van zinnelijke levenslust. Over hen gaat het dertiende jaarboek van het ‘Stijn Streuvelsgenoot-schap’ dat als titel een zinnetje uit ‘Het leven en de dood in den ast‘ meekreeg: ‘Een wijf is een wijf, en eene kuip eene boterstande…’

Verschillende literatuurwetenschappers van zowel Belgische als Nederlandse Universiteiten onderzoeken welke rol de vrouwen toebedeeld kregen in de vele romans en verhalen van Streuvels of in de verfilming daarvan en hoe de vrouwen in Streuvelsland worden voorgesteld. Onder de auteurs ondermeer Jacqueline Bel, Nele Bemong, Dirk de Geest, Lies Wesseling, Jan Schoolmeesters, Kristien Hemmerechts
Elke Brems vergelijkt de man-vrouwproblematiek in romans van Streuvels, Borderwijk en Walschap en Lizet Duyvendak komt tot de bevinding dat de dames van het Haagse Leesmuseum vrij veel boeken van Streuvels aankochten terwijl zijn werk toch werd geprezen omwille van zijn ‘mannelijkheid’.
Liselotte Vandenbussche onderzoekt dan weer de mannen- en vrouwenbeelden in de briefwisseling tussen Streuvels en Emmanuel de Bom.
Als extra’s bevat het Jaarboek ook een fac-simile van een van Streuvels‘ meesterlijke maar minder bekende novellen ‘Zomerzondag, een recensie van Ed Francks bewerking van Prutske en een recensie van de door Paul Thiers bezorgde en ingeleide brieveneditie ‘Stijn Streuvels’ vertelselboek. De briefwisseling met Gerard Baksteen over Prutske‘s vertelselboek’.Tom Sintobin en Marcel de Smedt * Een wijf is een wijf * Uitg. Lannoo * 319 p * ISBN 978 90 209 7711 0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *