892 Inti – 't Scheldt

892 Inti

Afgelopen zaterdag, tijdens de anti-Israël demonstratie in Amsterdam, maakte SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel tot twee keer toe de verkeerde keuze. Hij verscheen in een stoet waarin sterke antisemitische geluiden werden waargenomen. Om hem heen werd ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas!‘ gescandeerd, maar hij verliet de demonstratie niet. Integendeel, Van Bommel sloeg zelf aan het brullen: ‘Intifada, Intifada, Palestina vrij!’.

Geschrokken door de reacties heeft het Kamerlid ons verzekerd dat hij heus geen oproep deed om geweld tegen Israël te plegen. Een intifada is volgens hem niet per definitie gewelddadig: ‘Het kan gaan om burgerlijke ongehoorzaamheid en vreedzame protesten’. Partijgenote en senator Meulenbelt was er als de kippen bij om hem daarin te steunen. Intifada betekent ‘afschudden’, dus volksopstand, dus verzet en kan ook geweldloos zijn, schreef ze op haar weblog.
Of Meulenbelt een betrouwbare bron is, valt te betwijfelen. Haar tunnelvisie op het gebied van het Midden-Oosten is legendarisch en heeft zelfs een nieuw werkwoord opgeleverd: meulenbelten betekent censuur toepassen op internetreacties. Afgelopen weekeinde plaatste de senator een link op haar site naar een gruwelvideo. Maar wat ze er niet gelijk bij vertelde, was dat die zwaar verminkte Palestijnse gewonden en doden geen slachtoffers van de huidige Israëlische bombardementen waren.
Het waren voornamelijk Palestijnse burgers die in september 2005 door de ontploffing van eigen Hamas-raketten stierven of gewond raakten.
Niet gewelddadig, een intifada? In de laatste, van september 2000 tot juli 2005, stierven tijdens (zelfmoord-)aanslagen 972 Israëliërs, onder wie 122 kinderen. Aan Palestijnse zijde maakte het Israëlische vuur 3 301 slachtoffers, onder wie 653 kinderen. Dat er zoveel Palestijnse kinderen stierven, kwam mede door de oproep van Hamas om tieners tegen soldaten in te zetten. Een kind dat tijdens de intifada met een steen in de hand sterft, kan als propaganda dienen om de ‘wreedheid‘ van Israël te bewijzen.
De intifada is per definitie het toppunt van geweld, zowel tegen Israëlische adolescenten in een discotheek, als tegen je eigen volk dat cynisch opgeofferd wordt. Maar als we de intifada door Hamas zelf laten definiëren, is er geen twijfel meer mogelijk.
Afgelopen zaterdag verklaarde Hamas-leider Khaled Mechaal vanuit Syrië op de Arabische zender Al Jazeera: ‘We roepen op tot een derde intifada tegen de vijand. Het verzet gaat met zelfmoordacties door’. Dan moet Harry van Bommel op diezelfde dag met zijn ‘Intifada, Intifada!’ een vieze bloedsmaak in de mond hebben gehad.
Ik gun de SP zijn politieke keuzes, eigen strategie en engagement. Maar met Van Bommel en Meulenbelt heeft die partij twee onbezonnen activisten in huis voor wie hypocrisie en manipulatie geen onbekende woorden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *