ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 892 Gaza – 't Scheldt

892 Gaza

Teneinde Prof. Smalhout niet van bij de start over me heen te krijgen, laat me beginnen met te zeggen dat ik de Israëlische overheid wel begrijp als ze de Gazastrook zijn binnengevallen. Dit gezegd zijnde, moet ik meteen zeggen dat ik het met hun aanpak totaal oneens ben. Daar hoeft men geeneens een pacifist voor te zijn. Een realist is ook allang goed. Of, zoals het spreekwoord zegt, een doodgewone ezel zelfs al. Ik heb soms de indruk dat de Israëli’s veertig jaar later nog altijd als in een roesdroom vastzitten aan de zege na de Zesdaagse Oorlog. Dat maakt dat ze van het debacle in Zuid-Libanon weinig of niets schijnen geleerd te hebben. Misschien zijn het enkel zijzelf die vinden dat ze daar geen gezichtsverlies hebben geleden om van strategische verzwakking nog te zwijgen. Daarom struikelen zij nu alweer over diezelfde steen en menen alweer met militair geweld de zaak te kunnen oplossen.

Nogmaals, voortdurend bestookt (kunnen) worden door Hamas-projectielen is geen leuke tijdsbesteding voor de burgers van nabijgelegen Joodse gemeenschappen. En dat hun leiders hen daartegen willen beschermen, is niet meer dan normaal.
Maar, er is een dubbele maar. Vooreerst mag men dit soort incidenten niet overdrijven: slachtoffers hebben deze lukrake aanvallen niet zo bijster veel gemaakt. Wat meer is: het vraagt veel meer overleg om terroristische groepjes uit te schakelen dan een geregelde oorlog tegen een ander leger te kunnen voeren. En vermits een terrorist niet makkelijk van gewone burgers kan worden onderscheiden – en het omgekeerde ook waar is – zal Israël vlug de internationale opinie verder tegen zich in het harnas jagen. Onder de Palestijnen zelf, die nu massaal geraakt worden, tot zelfs in hun kinderen toe, zal deze Israëlische actie niet tot meer vredelievendheid leiden, daar kan men zeker van zijn.
En dan is er nog de dreiging dat het tot een escalatie van geweld leidt, zoals er langs Libanese kant al even geweest is. Het kruitvat van het Midden-Oosten heeft nooit bijzonder veel nodig gehad om een vonkje te doen ontvlammen. En dan ziet het er voor de Joden nog veel slechter uit.
Ondertussen zitten wij in een stad als Antwerpen, waar Joden en moslims altijd al op gespannen voet leven, met problemen waar wij helemaal niet om gevraagd hebben en die een slap stadsbestuur als het onze niet in goede banen weet te houden: een moslimbevolking die snel tot geweld overgaat en een Joodse populatie die financieel van groot belang is.
Neen, wij kunnen alvast niet blij zijn met deze ondoordachte actie van Israël.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *