889 ZA 2 – 't Scheldt

889 ZA 2

 

De Johannesburg-ziekte

Het was de Nederlandse krant Trouw die deze ziekte bekend maakte. Fred de Vries is journalist, publicist en correspondent. Hij woont sinds 2003 opnieuw in Johannesburg. Hij werd daar bij een wandeling met een vriendin in een park overvallen door vijf zwarte mannen. Sindsdien worstelt hij met slapeloze nachten en heftige hartkloppingen. Hij lijdt volgens zijn huisarts aan de Johannesburgziekte. ‘De angst voor de lugubere zwarte man die zijn deel komt opeisen zit hier diep verankerd in het onderbewuste. Hij is als een long, zet uit en krimpt in, maar raakt nooit helemaal leeg’.
De Vries vertelt: ‘In eerste instantie was ik koel onder het voorval. Shit happens. Je bent nu eenmaal in Zuid-Afrika, waar volgens de statistieken zes procent van de bevolking direct te maken krijgt met gewelddadige misdaad. In Johannesburg ligt dat cijfer vele malen hoger. Een steekproef onder studenten van de Universiteit van Witwatersrand wees uit dat maar liefst zeventig procent van de ondervraagden direct of indirect slachtoffer was geweest van zware misdaad. ‘Het is een post-traumatische stress’, zei de dokter me, waarna ze slaappillen en antidepressiva voorschreef. Een overval is een aanranding. Het is een aanval op je intiemste ik. Woede, verontwaardiging en onmacht wisselen elkaar af. Waarom ik? Wat als? Heel even zie je je eigen dood. Het is jij, je vriendin en vijf gewapende aanvallers. Verder niets. Honderden gedachten schieten door je hoofd. Waar kan ik heen? Moet ik schreeuwen? Waar is hulp? Waarom voelen ze in mijn kruis? Waarom betasten ze haar borsten? Als ze haar maar niet de bosjes insleuren’.
Ach, iedereen in Johannesburg is aan de kalmeringsmiddelen’, zegt een Nederlandse kennis die al ruim twintig jaar in Zuid-Afrika woont. ‘Moordhoofdstad van de wereld – waarbij Johannesburg in een wrange nek-aan-nekrace met Kaapstad is verwikkeld.

Voor het volledige artikel:
http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-geest/article1441802.ece?all=true

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *