ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 888 Hoofdartikel – 't Scheldt

888 Hoofdartikel

Wat dat betreft kan een korte reactie volstaan: de man heeft honderd procent gelijk. Het is niet erg dat deze hoge functionaris dat gezegd heeft, maar wel dat de christelijke kerken zelf zo ontzettend lauw waren geworden dat een vreemde godsdienst dit huzarenstukje heeft moeten volbrengen.
Het resultaat is alvast – en niet enkel in Europa, maar in de hele wereld – dat God terug is van al te lang weggeweest. Spijtig dat zelfs nu de kerken nog niet erg scheutig lijken om van deze gunstige gelegenheid gebruik te maken voor een eigen relance. Maar goed.
Waar moet de dialoog tussen de godsdiensten over gaan? Tauran zit op dit punt in grote lijnen op dezelfde golflengte als de Paus: niet over de inhoud van de religies, maar over de onderliggende culturen. Dialoog tussen culturen lijkt hen mogelijk, die tussen godsdiensten aartsmoeilijk, zo niet onmogelijk.
De reden waarom het dagblad van het Vaticaan de toespraak van de kardinaal nu brengt, terwijl ze al dateert van oktober vorig jaar, is niet om een wig te drijven tussen Ratzinger en Tauran, maar om iets erg revolutionairs te verkopen aan de lezers van deze unieke krant.
Het is de bekroning van een al enige tijd eerder ingezette facelift van de Osservatore Romano, sinds het aantreden van een nieuwe hoofdredactie. Geen oubollige of hyperdevote stukken meer, maar spraakmakende en discussie verwekkende artikelen. Bovendien opgesteld door soms erg onverwachte figuren. Zo werkten er al enige tijd enkele vooraanstaande joodse publicisten mee en sinds kort – en daar komt de kat op de koord – ook een dito moslim.
Aldus wordt een grondidee van zowel de Paus als Tauran omgezet in een redactielijn: de dialoog met de andere grote religies voeren op het vlak van de cultuur. Dit moet, zeker voor het traditionele lezerspubliek van de OR, maar ook voor vele anderen – getuige de geschokte reacties op Taurans uitspraken – echt wel revolutionair zijn.
Maar, laten we realistisch zijn. In onze global age kan geen enkele cultuur, geen enkele religie, geen enkele overtuiging zich nog in een soort splendid isolation opsluiten.
Hoe zeggen ze het weer over het Kanaal: if you can’t beat them, join them?
In die zin geeft de OR hiermee misschien wel een belangrijk (start)signaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *