884 Pad – 't Scheldt

884 Pad

Hoort u nog veel Frans? Wat zou het. Engels, mister.

Prijzen worden niet meer uitgereikt, het zijn awards, Antwaarpse Awards. Laatst was er sprake van Shopping Awards, anders gezegd de hoofdprijs voor de beste winkeldochter. Geestig hé. Wie het anders ziet is de kniezer.
En nu het toch gaat over taal en taalgebruik: men kan ook preuts zijn op de Nederlandse taal. Bijna durft men stellen: dat moet. Doe niet zoals De Padt, een volksvertegenwoordiger van de VLD die zegt dat de verkeersborden in Vlaanderen de vreemdelingen niet behulpzaam zijn. Wat heeft men aan de aanduiding Gent als men in Genk moet zijn. De oplossing, zegt De Padt, is voor verkeersborden – ook naar Sint-Martens Bodegem? – altijd Engels te gebruiken.
Dat de taalwet voor het eentalig gebied Vlaanderen moet gewijzigd worden, ja, het moet dan maar want de toestand is ernstig.
Een oud-directeur van ‘De Wegen’ in Antwerpen zegde ooit dat voor zo’n dingen bestaan landkaarten. Nu zou men zeggen: er zijn GP-Essen te koop. Geen Engels aub. Denkt ge dat ze in Duitsland zo zot zouden zijn de oplossing van De Padt te volgen? Trouwens, er is een betere oplossing: geef iedere stad of gemeente één naam. Voor de meeste gemeenten is dat al zo: Calmthout is al lang Kalmthout en Westerlo ook. En wat doet ge dan met Luik? Dat bestaat niet meer in het ééntalig gebied Wallonië: het is alleen Liège, niet meer Luik of Lüttich.
En Brussel dan? De enige stad in het tweetalig Belgisch gebied: voor één keer, wrijf over uw hart en zeg: Brussels. Gedaan met Bruxelles, met Brussel. Voor Antwerpen is het nog gemakkelijker: Anvers n’existe plus. Maar ook alleen Mons, gedaan met Bergen. Kortrijk, gedaan met Courtrai. Brugge, gedaan met Bruges. Tournai: Doornik geschrapt.
De Padt moet zijn huiswerk opnieuw maken. Spijtig, maar een pad in zijn korf vanwege een kniezer die van oordeel is dat de taalwet niet zo maar om het even voor wat kan aangepast worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *