881 Cellen – 't Scheldt

881 Cellen

De oplossing lijkt en is zo simpel.
Zend elke week een lading met vrijheidsstraffen beloonde misdadigers per geblindeerde wagen de grens over. Kost dat geld? Natuurlijk, u kent de Nederlanders toch, maar het zal minder duur uitvallen dan de nieuwe cellen die in België gaan gebouwd worden.
Is daarover ernstig overlegd? Men zegt ja, men zegt ook dat dit een voorstel is dat van teveel fantasie getuigt.
Wie zegt dat? Europeanen, stel u dat voor. Kurieus dat men dat idee van tafel veegt, uitgerekend op het moment dat er een nieuw Beneluxverdrag in werking treedt.
Benelux had sympatie kunnen winnen bij zo’n regeling. Die sympatie, dat was ten andere al lang geleden. Benelux heeft wel grenzen neergehaald maar niet iedereen vond dat een goede zaak: de smokkelaars speelden liever kat en muis met de douanen om nadien de Hollandse boter aan een goede prijs van de hand te kunnen doen.
Men moet aan de grens wonen om te weten dat door die grens veel verdiend werd: douane-agenten vonden al die formaliteiten geen slechte zaak: daar zagen ze klienteel. Douane-agenten en expediteurs hadden tot meer dan 20 bedienden in dienst.
Dat is verleden tijd.
Maar terug naar de Benelux. Die cellen-historie is een vreemde zaak. De Nederlanders, niet van huin eerste grootspraak bevallen, zeggen dat de Nederlandse cellen bijna hotelkamers zijn. Belgen met gezond verstand vrezen misschien dat dat Belgische misdadigers die onverhoopt naar een Nederlandse cel mogen, het onmogelijke en dus onwettelijke zullen doen om daar te blijven. Dat verhoogt de prijs natuurlijk.
Iemand vroeg zich af of die Benelux gemaakt is om voor de hand liggende samenwerking niet aan te pakken.
Moeten er dan toch nieuwe Groot-Nederlanders opstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *