DE OGEN VAN MILJOENEN BRIEVEN 1930-1996 – 't Scheldt

DE OGEN VAN MILJOENEN BRIEVEN 1930-1996

Als een rusteloze journaliste bracht zij verslag uit over de Spaanse Burgeroorlog, de Chinees-Japanse oorlog, de Russische inval in Finland, D-Day, de gruwelen van Dachau, de Vietnamoorlog, het proces Eichmann… Minstens even indrukwekkend (misschien lag hier wel haar echte talent) zijn echter haar persoonlijke brieven die ze schreef naar familie en vrienden onder wie Eleanor Roosevelt, Leonard Bernstein en H.G. Wells en natuurlijk Hemingway.
In deze correspondentie heeft ze het op een expressieve, intelligente en onderhoudende manier over oorlog en armoede, over haar frustraties in een beroep dat overheerst wordt door mannen (hoewel ze hun gezelschap verkoos boven dat van vrouwen), over haar teleurstellingen in de liefde… Aan het woord is keer op keer een geestige en kwetsbare vrouw, toegewijd aan haar werk, dol op een stevig debat, die in romances snel haar hoofd verloor maar op de vlucht sloeg als er sprake was van een ‘huiselijk leven te gaan leiden’.
Een uitgebreide selectie van de brieven van Gelhorn verscheen zopas in Nederlandse vertaling onder de titel ‘De ogen van miljoenen. Zo samengebracht vormen ze een onovertroffen tijdsdocument dat omzeggens de ganse twintigste eeuw, met al zijn dromen en teleurstellingen, zowel persoonlijk als politiek, bestrijkt.
Gelhorn, bijna blind, maakte in 1998 een einde aan haar rusteloze leven door een overdosis pillen in te nemen.Martha Gelhorn (red. Caroline Moorehead en vert. Christien Jonkheer) * De ogen van miljoenen. Brieven 1930-1996 * Uitg. Meulenhoff * 635 p * 29,90 € * ISBN 978 9029 0797 30.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *