879 Literatuur – 't Scheldt

879 Literatuur

Want het komt er wel op neer dat iedereen in Vlaanderen die geen Antwerps spreekt met een scheef oog bekejken wordt. Is het dat? Indien wel, is dat ten onrechte, want een Antwerpenaar denkt zoals GeertvanIstendael: dat hij het allemaal beter weet.
En Gazet van Antwerpen schrijft daarover, zeer omzichtig. Redakteur Van de Perre, een naam als een klok in het echte Vlaanderen, schrijft er neen ode aan het dialect. Hij zegt, voor alle duidelijkheid, voor de week van het dialect te zijn, toen die enige tijd geleden zou zijn doorgegaan.
Het Antwerps mag, als diaelecttaal niet verloren gaan, maar niet ten koste van alles.
Ziezo de kerk netjes in het midden. Daarom gaat het te ver het dialect als erfgoed voor te stellen… Het is helemaal niet zeker dat Wannes van de Velde omwille van het plaatselijk dialect ver buiten Antwerpen geprezen wordt.
En Kwolier, mij overigens onbekend, maar West-Vklaming die niemand verstaat, kan wel zalen vullen dixit Van de Perre maar de meeste oren kunnen gewoon niet op scherp worden gesteld om iets van die man te verstaan. Antwerpenaars en Brusselaars moeten eens in hun oren knopen dat dialect en verstaanbaarheid kunnen samengaan.
Er zijn dus dialecten waarbij men niet verstaat wat de spreker/zanger zegt/ zingt of iets van die aard. In heel die dialectwoede, die eventjes de kop opsteekt, hoor ik niet het verschil tussen het zangerig Limburgs, het Kempens dialect met een speciale timbre maar bijna overdreven duidelijk en hetgeen zelfs een Antwerpenaar niet verstaat, en het geraas van een West-Vlaamse lolperd.
Het mag ook een Leuvenaar zijn.
Maar Van de Perre wil de uitdagingen wel zien en haalt er -niet ten onrechte – de VRT bij waar de Nederlandse taal wel geweld wordt aangedaan.
Dat heeft niets te maken met dialect, zegt Van de Perre en gelijk heeft hij. Maar zeg erbij dat het dialect, hoe gezellig ook, niets bijdraagt aan de interesse voor de Nederlandse taal.
Niets, want waar veel dialect gesproken wordt, wordt weinig Nederlands gesproken.
Die waarheid als een koe hoor ik nergens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *