879 Hoofdartikel – 't Scheldt

879 Hoofdartikel

 

mortisdie liever hun radikaliteit gingen laten zien in de strijd voor het homo-huwelijk, tegen het VlaamsBlok, en andere ‘pogressieve’ strijdpunten.
De bankcrisis woedt nu als een orkaan door de Verenigde Staten en de hele kapitalistische wereld. De regering-Bush geeft veel geld van de belastingbetaler uit (700 miljard dollar) om slechte papieren op te kopen en de bankiers te redden. Daar durft men het niet aan om de banken zelf op te kopen; dat zou ‘socialisme’ zijn.
De regering-Balkenende deed het dus wel. Goed van Nederland. En bovendien, dit zijn goede papieren voor weinig geld. Jammer voor de Belgische beleggers, die er armer van geworden zijn.
Dit typeert de Nederlanders al eeuwen, het besef dat ze de problemen collectief moeten aanpakken, samen dijken bouwen of wegspoelen.
Zo ging het al met de Nederlandse opstand tegen de Spaanse koning. In 1572 waren het enkele geuzen in gammele bootjes die Den Briel innamen; een halve eeuw later beheersten ze de wereldzeeën.
Het bekende feit daarvoor is wellicht de confisquatie van de beruchte Spaanse Zilvervloot in 1628 door de Hollandse admiraal PietHein.
Hoe hadden ze dat gedaan?
Ze hadden een zwakke staat opgericht, een confederatie van zeven bijna onafhankelijke provincies, zonder koning, zonder president, een staat die weinig kans kreeg om repressief te zijn. Maar ze hadden die zwakke staat wel een paar sterke economische poten gegeven, de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Zouden daar geen ideeën inzitten voor een alternatief model voor de Nederlanden (opnieuw), de Europese Gemeenschap, of zelfs de Verenigde Naties?
Een paar sterke economische structuren in handen van de (wereld)gemeenschap?
Noem het geen socialisme, noem het polder-solidariteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *