876 Breed – 't Scheldt

876 Breed

 

In een tweede deel van het stuk noemt hij de successiebelasting zonder meer ‘de ordinaire beroving van een lijk’.
Even slikken.
Smalhouts kritiek richt zich op de Nederlandse Staat en ik zou me dus niet aangesproken moeten voelen, want mijn boodheer zit in Brussel. Nu ga ik Smalhout zonder meer bijtreden en meteen toegeven dat het Koninkrijk België geen haar beter is dan het Koninkrijk der Nederlanden. Integendeel, het is allang ‘een Staat in slechte staat’, en sinds het (door mij herhaaldelijk al besproken) cassatie-arrest van 9 november 2004 wil ik het zelfs gewoonweg ‘een slechte Staat’ noemen. Maar daarover later misschien nog eens, nu terug naar de twee punten van Smalhout.
Wij hebben in Brussel ook wat gestolen informatie uit Liechtenstein gekregen en wij gaan de betrokkenen toch beleefd uitnodigen wat opheldering te ver-schaffen en een bescheiden bijdrage te leveren. De belasting op kapitaal-inkomsten is in België eerder aan braderijtarieven en de slachtoffers hoeven dus geen heksenjacht of schendingen van de mensenrechten te vrezen.
Dat gezegd zijnde wil ik wel toegeven dat Duitsland weinig consideratie betoond heeft met de soevereiniteit van het vorstendommentje. Nu is het wel de eerste keer in de geschiedenis dat de Duitsers daarvoor het Bun-desambt inzetten en niet de Wehrmacht of de Bundeswehr. In termen van staatsterreur zou ik dat eerder een verbetering noemen. En als daardoor uiteindelijk de positie van het Liechtensteinse vorstenhuis in het gedrang komt, en de Liechtensteiners de kans krijgen zich uit te roepen tot het 27e kanton van de Zwitserse republiek, dan zou ik dat ook eerder een verbe-tering noemen. Ik duim dus voor mijn Duitse collega’s.
Dan is er de belasting op erfenissen, volgens Smalhout een gelegaliseerde diefstal. Nu is het een ‘anarchistische’ visie die zegt dat eigendom diefstal is, en een andere ‘anarchistische’ visie zegt dat belasting diefstal is.
Zoals het anarchisten past, zijn hun visies sympathiek maar onuitvoerbaar, en zelfs onderling onverenigbaar. Aan degenen die eigendom een heilig recht noemen, zeg ik dat het misschien toch nuttig is hier en daar wat herverdelings-mechanismen af te spreken. En aan degenen die vinden dat de wereld van alle mensen is, zeg ik dat we toch best afspreken dat privébezittingen be-schermd moeten worden. Dat soort afspraken noemen we de Staat, of de Fiscus, hoe slecht die ook zijn.
Met veel groeten aan de professor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *