872 Vergaelen – 't Scheldt

872 Vergaelen

Misschien is het dat wat beide uitgeverijen over de streep heeft getrokken.
Ze werkt trouwens als journaliste voor media als Knack, de Vrt en de Engelstalige webstek Islam On Line. Ze is ook columniste voor KifKif en schreef eerder al een boek over vluchtelingenvrouwen.
Vergaelen is opgegroeid in een combattief communistisch milieu en kreeg de goddeloosheid met de moedermelk mee. Tot ze in Borgerhout zedenleer begon te geven en er de islam ontdekte.
Nu leeft ze een half jaar in de stille Kempen en een half jaar in het tumultueuze Kaïro. Ondertussen zoekt ze haar eigen weg in de islam, zoals gezegd als vrouw van bij ons. Zij zegt erg te geloven in typisch Westerse waarden als democratie, mensenrechten, vrijheid…
Het zal wellicht verbazing wekken, maar zij vindt al deze waarden evenzeer terug in haar moslimgeloof. Zelfs de gelijkheid van man en vrouw is er volgens haar niet echt een probleem. Tegelijk heeft ze niet meteen moeite met het moslimfundamentalisme, dat zij begrijpt als een teruggaan naar de bronnen, naar de kern, naar het hart van de islam. En daar is toch niks mis mee, argumenteert ze.
Met het Westen en met Israël heeft ze dan weer wel grote problemen. Dat zijn in haar ogen de grote boosdoeners, zo lijkt het.
Dit om te zeggen dat Vergaelen zo haar eigen versie van de islam beleeft en de Koran en de andere normerende geschriften van haar nieuwe godsdienst op haar manier interpreteert.
Een typisch postmoderne benadering dus van het verschijnsel godsdienst. De supermarkt-benadering, waar je enkel in je karretje meeneemt wat je bevalt en de rest in het rek laat. Die houding verklaart ook voor een groot deel haar toch niet geringe naïeviteit in haar lectuur van wat de islam voor een Westerse vrouw van nu inhoudt.
Voor jezelf kan je natuurlijk een originele lezing van een oeroude religie beoefenen, maar als dat je blind maakt voor wat diezelfde religie wereldwijd in feite doet en leert, dan is er toch wel iets niet helemaal in orde.
Misschien is EvaVergaelen wel één van de voorloopsters van een nieuwe islambeleving, die in een min of meer verre toekomst dominant zal blijken, maar ondertussen moeten we toch maar blijven opletten voor de moslimfundamentalisten waar zij geen kwaad woord over kwijt wil, voor hun terrorisme en voor hun hegemonie.
E. Vergaelen * Thuis in de islam * Uitg. Meulenhoff/Manteau * 267 p * 19,95 euro * ISBN 978 90 8542 131 3.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *