ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 869 Tour – 't Scheldt

869 Tour

WAARHEID VAN DE TOURBAAS
Wie beter dan Jean-Marie Leblanc kan een boek schrijven over de Ronde van Frankrijk? De Nordist was 32 maal op de afspraak van la Grande Boucle: eerst als renner, dan als journalist en tenslotte als directeur. Aan de vooravond van de 95ste editie van het grootste wielerevenement ter wereld publiceerde Leblanc een volumineus autobiografisch werk dat mag aanzien worden als een gedetailleerd testament van de man die na een korte maar gerespecteerde profcarrière als wielrenner (1967-1972) en een succesrijke loopbaan als wielerverslaggever, in 1988 met aandrang verzocht werd de leiding van de Tour de France op zich te nemen. Een opdracht die hij met verve vervulde tot hij begin 2007 met pensioen ging.
Het boek is in de eerste plaats een getuigenis, zonder zinloze pretentie. Geen wed-strijdverslagen, noch randverhalen, noch smeuïge onthullingen. Wel een oneindige reeks anekdotes of episodes, soms pijnlijk, soms verrijkend. En ontmoetingen, veel ont-moetingen. Het lijkt wel of de opvolger van JacquesGoddet en FelixLevitan de halve aardbol heeft begroet.
JeanMarieLeblanc kon natuurlijk niet voorbij aan het nog steeds actuele onderwerp ‘doping in de wielrennerij’. Twee volle hoofdstukken zijn er aan gewijd. Onder meer de ‘zaak Festina komt uitvoerig aan bod, omdat ze onsmakelijk met de Ronde van Frankrijk is verbonden. De oud-Tourbaas schrijft ook over zijn avontuur als journalist op de redacties van La Voix du Nord in Rijsel en bij l’Equipe in Parijs, over wat hij het mysterie Armstrong noemt en de ongelukkige tribulaties met de Internationale Wielerunie (UCI). Toch lijkt het erop dat Jean-Marie Leblanc aan zijn directeurschap van de Tour vooral ongelooflijk mooie herinneringen heeft overgehouden.
Jean-Marie Leblanc * De waarheid van de Tourbaas * Uitg. Roularta Books * 392 p * 19,90 euro * ISBN 978 90 5466 876 3.
***
TOUR DE FRANCE
Om de verkoopcijfers van l’Equipe, de organiserende krant van de Ronde van Frankrijk, te doen stijgen bracht de legendarische Tour– en dagblad-directeur Jacques Goddet niet alleen een sterk deelnemersveld op de been maar engageerde hij ook de schrijver-romancier Antoine Blondin welke zich van de gewone sportjournalisten zou onderscheiden doordat hij meende zelf ‘bijna een deelnemer’ te zijn.
Antoine Blondin, die tussen 1954 en 1982 in totaal 524 kronieken pleegde, had de passie die voor elke schrijver over de wielersport noodzakelijk was, met daarnaast een combinatie van diep inzicht in datzelfde wielrennen, literair meesterschap, veel humor en talloze verwijzingen naar allerlei aspecten van de Franse cultuur.
In zijn fenomenale verhalen passeerden het merendeel van alle grote renners uit het gouden tijdperk van de Tour de France de revue. AntoineBlondin, een bohémien en groot drinker, overleed in 1991, negenenzestig jaar oud.
AntoineBlondin (vert. BenjoMaso) * Tour de France * Uitg. HetSport-huis/DeArbeiderspers * 116 p * 21,95 € * ISBN 978 90 295 6596 7.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *