ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 865 Letterenhuis – 't Scheldt

865 Letterenhuis

In 2002 kreeg het de titel van ACMV-Letterenhuis. Sinds 2004 is er een vaste tentoonstelling over 200 jaar literatuur in Vlaanderen.
Naar aanleiding van het 75-jarig jubileum werd een tentoonstelling gepland volgens concept van Johan van Geluwe, architect en beeldend kunstenaar uit Waregem. Van Geluwe ontving in 1991 de staatsprijs voor beeldende kunst. Met zijn concept wil Van Geluwe negen auteurs op het voorplan brengen. Hun namen waarborgen alvast een grote verscheidenheid. Proza en gedichten, korte verhalen en essays, romans en bellettrie: elk ‘genre’ is door de negen vertegenwoordigd. Drie vrouwen en zes mannen: Jeroen Brouwers, Kristien Hemmerechts, Pol Hoste, Geert van Istendael, Jan Lauwereyns, Anne Provoost, Chicka Unigwe, Xavier Roelants en Peter Verhelst.
Kunstenaar Johan van Geluwe heeft het begrip ‘Vlaams’ wel breed opgevat. Jeroen Brouwers en Chicka Unigwe behoren wel tot de Nederlandse maar niet tot de uitgesproken Vlaamse letterkunde. In de tentoonstelling hangen een groot aantal rouwbrieven en een muur met een levensgroot afgebeelde begrafenisstoet confronteren de bezoekers met de dood. Het ontbreken van verklarende teksten dwingen de bezoekers om zijn (haar) kennis te testen over personen en feiten uit de Vlaamse cultuur.
Tot 9 januari 2009 blijft deze belangrijke herdenkingstentoonstelling toegankelijk van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Er worden lezingen ingericht, er zijn rondleidingen en ook een literaire stadswandeling.
Programma: Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22 te Antwerpen. Tel.: 222 93 20. Ook per e-post bereikbaar: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *