865 God niet – 't Scheldt

865 God niet

Reden waarom hij van de nog jonge uitgevers Borgerhoff en Lamberigts een forum kreeg om door middel van een boek – ‘geen echte biografie maar een bijlage bij mijn leven’, dixit Frank – zijn turbulent levensverhaal aan de wereld diets te maken.
Sportief bekeken blijven de beelden van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik 1999 verankerd in het collectieve geheugen van elke wielerliefhebber. Wat hij die dag liet zien op de fiets was adembenemend. Frank Vanden-broucke gaat echter ook de meest donkere momenten uit zijn leven niet uit de weg: zijn aanraking met het hallucinerend middel Stilnoct via toenmalig ploeg-genoot Philippebadboy’ Gaumont, zijn twee (mislukte) zelfmoordpogingen, de huiszoeking en het verhoor na de vondst van verboden producten (die zogezegd voor zijn hond bestemd waren??), andere aanrakingen met de Belgische en Franse justitie. Verder zijn relatie met de omstreden wonderdok-ter Bernard Sainz, zijn vriendschap met de aan een overdosis cocaïne gestorven Marco Pantani, de voortdurende perikelen met de familie Vandenbroucke en zijn eerste echtgenote Clothilde in Ploegsteert, zijn dochtertjes Margaux en Cameron, het sprookjeshuwelijk en zijn breuk met tweede echtgenote en grote liefde Sarah (die hij veroverde door tijdens de Vuelta twee ritoverwinningen te voorspellen).
Ik ben God niet staat intussen op nummer één van de best verkochte boe-ken in Vlaanderen. VDB doet zijn verhaal over een leven dat geleefd heeft en geleefd werd (‘Ik ben 20 keer gestorven en 21 keer opgestaan’). Het is een begeesterende en beslist geen deprimerende turf van een boek die leest als een langgerekte wielersprint en die men niet naast zich neerlegt omdat het zoveel geheimen prijsgeeft van feiten die tijdens de (overigens nog niet afgesloten) wielercarrière van Vandenbroucke vrijwel onbekend waren en die nu enigszins verklaren hoe het allemaal zo ver is kunnen komen. Leesvoer voor echte wielerfans maar evenzeer voor niet-sportfanaten.
Frank Vandenbroucke * Ik ben God niet * Uitg. Borger-hoff & Lamberigts * 324 p * 21,50 euro * ISBN 978 90 7794 130 0.
Meer info: www.borgerhoff-lamberigts.be.
Jef Vélo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *