858 Boek Duizend schitterende zonnen – 't Scheldt

858 Boek Duizend schitterende zonnen

 

In twee elkaar kruisende verhalen – het leven van Mariam, bastaardkind van een dienstmeid en het lot van Laila, een liberaal opgevoed meisje uit Kaboel – schetst Hosseini op onnavolgbare wijze de dramatische geschiedenis van Afghanistan de voorbije dertig jaar.

Mariam groeit op in Herat aan de rand van de samenleving. Haar door haar aanbeden vader – de voormalige broodheer van haar moeder – bezoekt haar éénmaal per week maar weigert haar officieel te erkennen of in zijn familie op te nemen. Als Mariam vijftien is, sterft haar moeder waarop haar vader haar uithuwelijkt aan een dertig jaar oudere schoenmaker uit Kaboel. Deze traditioneel denkende Raschid verplicht Mariam een burka te dragen en verwacht van haar alleen gehoorzaamheid en… een zoon. Enkele pijnlijke miskramen later raakt Raschid steeds meer verbitterd. Zijn veel jongere vrouw zal het aan den lijve ondervinden.

En dan is er Laila, die beschermd en relatief ongebonden opgroeit. Haar grote liefde is Tarik, een buurjongen die een been verloor door een Sovjetrussische landmijn. Na de aftocht van de Russen neemt haar leven ech-ter een dramatische wending. Tarik vlucht uit het zwaar geteisterde Kaboel naar Pakistan. Net op het ogenblik dat zij en haar ouders ook die richting uitwillen, worden haar vader en moeder gedood bij een raketaanval. Als veertienjarige ziet Laila nu maar één uitweg meer uit de chaos van de burgeroorlog: wil zij niet verhongeren of definitief op de straat belanden dan moet zij Raschids tweede vrouw worden. Hoe Mariam en Laila, haast in mekaars armen gedreven door het lot, ver-volgens vriendschap sluiten om zich tegen de woedeaanvallen van hun echtgenoot te weren en de dwingelandij van de Taliban te overleven, doet soms de haren ten berge rijzen, maar is, Hosseini getrouw, nooit zonder hoop. Als geen ander verstaat de auteur immers de kunst begrip en zelfs liefde op te wekken voor de mensen van zijn geboorte-land.

‘Duizend schitterende zonnen’ is een waardige opvolger van ‘De Vliegeraar’ en heeft dan ook recht op hetzelfde succes als Hosseini’s eersteling.

Khaled Hosseini (vert. W. Hansen) * Duizend schitterende zonnen * Uitg. De Bezige Bij * 379 p * ISBN 978 90 23425 76 2.

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *