ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1320 Ephi – 't Scheldt

1320 Ephi

I. De uitdagende kleding die sommige actrices droegen,

vloekte met de kleur van hun boodschapIk ging er goed voor zitten maar wel met een triest voorgevoel: hoe zou de samenvatting van de Golden Globes op tv uitpakken, waarvoor zondagnacht tout Hollywood was uitgerukt? Er lag dit jaar een zwarte schaduw over de feestelijke gebeurtenis. Door het wangedrag van Harvey Weinstein wankelt het filminstituut. Althans waar het om zijn mannelijke component gaat. Sinds Weinstein lijkt het alsof bij iedere man het zwijn dat in hem sluimerde bruusk moet worden ontmaskerd. Ik heb het in het ergste geval over het varken dat in de vrouw alleen maar een lustobject ontwaart en van maar een ding droomt: haar te bespringen.Ik wist natuurlijk dat na #MeToo niets meer hetzelfde zou zijn. Dat wat wij mannen ooit afdeden als ‘verleidingsspel’, als een regelrechte vorm van virtuele verkrachting kan worden geïnterpreteerd. En dat sommigen van ons dit ook nog proberen te rechtvaardigen door de schuld bij vrouwen te leggen, is te erg voor woorden.
Zo zei afgelopen weekeinde in zijn nieuwe radioprogramma poldertycoon Jort Kelder: ‘Ik zou uit eigen ervaring willen zeggen: veel vrouwen dringen bij mij aan om verkracht te worden’. Er is misschien een tijd geweest waarin je dit soort provocaties ongemoeid kon debiteren. Maar gezien de ernst van de situatie en het krimpende vermogen tot relativering, is het beter om goed op je woorden te letten. Jort moet onmiddellijk hebben beseft dat hij met deze uitspraak in een klap de Nederlandse Weinstein dreigde te worden. Hij had vervolgens de rest van het weekend heel wat woorden nodig om de zaak weer recht te zetten.Maar goed, de Golden Globes. Ik vreesde gisteren het ergste omdat ik gelezen had dat na #MeToo al die mooie actrices in het zwart gekleed zouden gaan. Een rouwstoet. Een quakerparade. Een olieramp aan de Westkust. Maar wat ik zag was een grote vrolijke bende en geen stoet woeste medestanders van slachtoffers. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar hier ontbrak de urgentie van een sterk signaal naar de dominante en eventueel onderdrukkende man.
Vooral de uitdagende kleding die sommige vrouwen droegen, vloekte met de kleur van hun boodschap die zwart was. Ik heb het over decolletés die nog dieper waren dan de San Andreasbreuk en in veel gevallen van weinig verhullende stof. Nu ben ik niet preuts en er kan natuurlijk lang en breed worden gediscussieerd over de zinnelijkheid van bepaalde kledingstukken. Maar van dit gala wensten de deelneemsters vooral een punt of liever gezegd een vuist te maken, met als hoogtepunt de toespraak van Oprah Winfrey, die sommigen al zien als toekomstige presidentskan-didate.
Waarom zou je dan het risico nemen je boodschap door zoiets triviaals als je kleding te laten vervuilen? Ik hoef vanzelfsprekend geen nonnenparade op de Golden Globes te zien marcheren, maar wat ingetogener had misschien een beter effect naar sceptische mannen gesorteerd. Nu had ik af en toe als mannelijke kijker het gevoel dat ik door sommige actrices eerder op mijn onderbuik dan op mijn hersenen werd aangesproken.*ii. Volgens Aboutaleb is elke moslim een salafist.
Dat is verbijsterend, onjuist en zeer riskant
Ik heb afgelopen weekend de tijd willen nemen om het mysterieAboutaleb, de trotse burgemeester van Rotterdam, enigszins te doorgronden. Of ik er uitgekomen ben, betwijfel ik. Of ik er uitgekomen ben, betwijfel ik. De vraag was: hoe kan een bestuurder met zoveel ervaring toch een kardinale fout maken die schadelijk kan zijn voor zijn politieke loopbaan? Het probleem voor ‘Abou’ ligt besloten in een zinnetje dat hij in december op de radio uit-sprak: ‘Elke moslim is een beetje salafist’.Ik hoef hier geen lange verhandeling te houden om het kwaad-aardige karakter van deze religieuze stroming te bewijzen.
Er zijn op internet genoeg literatuur, open bronnen en rapporten van inlichtingendiensten beschikbaar en mijn ruimte is beperkt. Laat ik mijn eigen analyse ook in één zin samenvatten: het salafisme is dankzij een krachtige opmars bezig met een poging de islam van binnenuit op te slokken.
Dat de Rotterdamse burgemeester al zijn geloofsgenoten, van liberale tot geseculariseerde moslims, met het salafisme associeert, is vanzelfsprekend verbijsterend, onjuist en zeer riskant. Tijdens het debat in de raad, vorige week, werd Aboutaleb gevraagd of hij de gewraakte uitspraak wilde terugnemen. Nee, zei hij omdat ‘een uitspraak terugnemen die typerend is voor deze mens wel heel veel gevraagd is’. Dat siert deze fiere en koppige bestuurder. En toch poogde hij vervolgens zonder enige schroom diezelfde uitspraak af te zwakken en te relativeren. Die was met een ‘kwinkslag en knipoog’ gemaakt, verzekerde hij.
Ach, het was dus maar een grap, een bon mot. Bovendien vond hij dat ‘de radio een te vluchtig medium is voor zo’n complexe discussie’. Wellicht.
Het probleem is dat Aboutaleb anderhalve maand eerder, op 2 november, de geschreven pers – het blad de Kanttekening (ook terug te vinden op internet) – op de Coolsingel toeliet om uitvoeriger op het onderwerp in te gaan. Hier geen ‘vluchtig’ radiobabbeltje, maar een solide interview van 3000 woorden. De titel? ‘Iedere moslim is eigenlijk wel een beetje mainstream salafist’.
In het interview vond ik onthullende passages: ‘Zolang niet is bewezen dat iemand bereid is geweld te gebruiken om onze democratie te ondermijnen of omver te werpen, is er niets aan de hand. Ik heb niets tegen vrome mensen. Ik heb niets te vrezen van een salafist die heel de dag ergens in een hoek aan het bidden is’. Doe maar net alsof je neus bloedt, zong Doe Maar vroeger. Als één ding zeker is met het salafisme, is dat men probeert democratie, vrijheid van meningsuiting en integratie grondig te ondermijnen om het kalifaat en de sharia te vestigen. Dit geldt ook het aandeel van de vrouw in de samenleving, dat tot een minimum beperkt moet worden.
En de grens leggen bij het gebruik van geweld is niet alleen beschamend minimalistisch, maar vaak pas achteraf uitvoerbaar, als het te laat is. Mohammed B. is lang een keurige salafist geweest die ‘heel de dag ergens in een hoek zat te bidden’. Geen last. Totdat hij het lijf van Theo van Gogh met lood doorboorde en zijn keel afsneed. *Wij danken Sylvain Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *