ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1318 Homo C – 't Scheldt

1318 Homo C

 

Maatjes

De kranten: Chez Bruneau sluit

*

Homo Criticus at Chez Bruneau

Er blinkt een ster minder aan het Brusselse fornuizenfirmament. Chef-kok Jean-Pierre Bruneau (74) houdt het na 42 jaar voor bekeken. Wie een goed geheugen heeft zal zich wellicht herinneren dat in 2010 aan een tafel van Chez Bruneau N-VA-leider Bart De Wever en MR-zwaargewichten Louis Michel en Didier Reynders elkaar besnuffelden en uit elkaars bordjes proefden om te kijken of ze samen een regeringske zouden kunnen vormen, uiteraard zonder rode saus.

Wat er toen op het menu stond, daar heeft Homo Criticus het raden naar, maar het herinnert hem wel aan een gedenkwaardig diner waarop hij beroepshalve was uitgenodigd.

Het moet ergens in de jaren zeventig van vorige eeuw zijn geweest en de Nouvelle Cuisine had de klassieke Franse cuisine met machtige sauzen en dito menu’s verdrongen. Een buitenkansje dus voor de genodigden om op andermans kosten kennis te maken met het nec plus ultra van de gastronomie.

Uit alle uithoeken van het restaurant doken obers – met witte handschoenen? – plots op met borden onder glimmende zilverige stolpen. Mooi synchroon en plechtig tilden ze voor onze neuzen de extra large koepels op en – ooooh! – daar verstopten enkele grijze garnalen zich achter een blaadje veldsla. Er werd discreet gegiecheld: ‘Hoe hebt u uw garnaal gevonden?’ ‘Awel, heel toevallig!’.

Wat de plat de résistance was, kan Homo Criticus zich niet meer herinneren. Wel dat de Nouvelle Cuisine hem vanuit Berchem Station spoorslags naar de goede oude frituur dirigeerde.

Is de huidige moderne kookkunst dan beter? Bwah. Nu moeten de obers van sterrenrestaurants aan tafel komen uitleggen wat het verschil is tussen de groene, gele of paarse hoopjes/zalfjes op uw bord. En dat u die mini-anjer echt mag opeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *