ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1317 Rob Hoogland – 't Scheldt

1317 Rob Hoogland

… een vrolijke Braziliaan met veel levenservaring buiten de deur is en dus geen Zwitserse Duitser die er de voorkeur aan geeft zich dag in dag uit van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in zijn hermetisch afgesloten laboratorium bezig te houden met het verband tussen de natuurkundige grootheden massa en energie.

Al doet Einsteins uitspraak, zoals in de aanhef geciteerd, natuurlijk wel vermoeden dat hij óók een mens van vleesch en bloed was. Dat kan overigens uit meer dingen worden opgemaakt.

Zo schreef Albert Einstein maar liefst 1400 brieven aan zijn dochter Lieserl. In een van die brieven, die werden geschonken aan de Hebreeuwse Universiteit, beweert hij dit: ‘Als we willen dat onze soort zal overleven, als we de betekenis van het leven willen vinden, als we de wereld willen redden en daarmee elk levend wezen dat deze wereld bewoont, is liefde is het enige antwoord’.

Géén sprookje, Paulo Coelho.

Ach, gelukkig vormt de zoektocht van de mens naar vrede en harmonie ook in diens werk het centrale thema. Ik wil niet beweren dat ik er, zoals Einstein suggereert, briljant door ben geworden, integendeel zelfs. Als ik al iets heb bereikt, ligt er in de eerste plaats mazzel aan ten grondslag.

Maar godzijdank hebben mijn ouders zich wel, al dan niet bewust, aan de stelregel van Albert Einstein gehouden: vooral mijn moeder voedde mij op met zoveel mogelijk sprookjes. Ik las ze allemaal en bezit en koester ze ook allemaal nog, in grote, dikke bundels. Ik herlees ze nog steeds, keer op keer, omdat ze mij steeds weer leren dat sprookjes soms zoveel meer waarheid bevatten dan de werkelijkheid zoals die ons wordt voorgeschoteld. Zomaar een voorbeeld: ‘De nieuwe kleren van de keizer’ van Hans Christian Andersen. Ook anno nu wordt bijna dag in dag uit nog bewezen, zowel door simpele Piet als door big shot Jan, dat in dat verhaal zoveel waarheid schuilt.

De lezer die deze rubriek regelmatig consumeert, weet inmiddels hoe ik over de mensen denk die zich onvermoeibaar als de verdedigers van de sociale rechtvaardigheid (SJW-warriors) opwerpen: het zijn, op welk gebied ook, negen van de tien keer aandachtsverslaafde, door en door verwende beroepsgekwetsten aan wie veel te veel publiciteit wordt besteed.

Eigenlijk zou ik daarom het verzuurde Britse wijf, dat het sprookje van Doornroosje wil verbieden omdat de prins die haar wakker kust zich wellicht schuldig maakt aan seksueel misbruik, moeten negeren.

Ik doe dat niet. ‘Je bent vast in een kikker veranderd toen je voor één keer door een prins werd gekust!’ roep ik haar toe.

*

Wij danken Rob Hoogland en de Telegraaf voor de toelating tot overname.

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *