ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1312 Homo – 't Scheldt

1312 Homo

U die een appartementje bezit aan de Spaanse costa’s en u die met de bus naar een all-in Spaans resort trekt… Schiet niet op Homo Criticus. Den ambras waarover hij het wil hebben gaat niet over Rajoy en zijn kornuiten, niet over de erfenis van Fabiola en zelfs niet over Degrelle die dankzij de welwillende Spanjolen zijn knoken mocht blijven warmen in een mild mediterraans klimaat in plaats van in een kille Belgische cel. Door een zeldzame tweet van Bart De Wever werd Homo Criticus eraan herinnerd – hoewel noch De Wever noch Criticus er toen bij waren – dat op 4 november 1576 Antwerpen werd geteisterd door de Spaanse Furie. En die was net niet zo moorddadig als de Spaanse griep.

Die dag, nu 441 jaar geleden, was een van de bloedigste in onze geschiedenis, zo weet de burgemeester. Antwerpen stond toen in het middelpunt van de godsdienstoorlogen en beleefde tegelijkertijd een nooit eerder geziene economische bloei. Maar Spanje was bankroet en koning Filips II kon zijn soldaten niet langer betalen. Die soldaten schoten in een Spaanse colère en togen naar Antwerpen om de poen te pakken waar de pingping zat. Ze drongen woningen binnen, sloegen mannen de kop in, verkrachtten vrouwen en roofden geld en juwelen. Meer dan tienduizend mensen werden gedood.Goed een halve eeuw later leerde de Nederlandse admiraal Piet Hein ‘zijn naam is klein, zijn daden bennen groot’ de Spanjaarden een lesje en overwon hun onoverwinnelijke Armada in de Tachtigjarige oorlog. De Spanjolen verscheepten goud en zilver uit Amerika naar Spanje maar kregen het Spaans benauwd toen de Nederlanders een groot deel ervan buitmaakten. Mhmmm, die appeltjes van Oranje! Een couplet uit het bijbehorende triomflied luidt als volgt.‘Klommen niet de jongens als katten in ’t want
En vochten ze niet als leeuwen?
Ze maakten de Spanjers duchtig te schand,
Tot Spanje klonk hun schreeuwen.’Tja, Puigdemont heeft een advocaat die ’t een en ’t ander kan vertalen. Rajoy zou best een toontje lager zingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *