ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1305 Rob Hoogland – 't Scheldt

1305 Rob Hoogland

ACTUEEL

HooglandRob Hoogland Kringen   WEINIG

Neuh, erg veel is ’t niet, de dertien miljoen die we met z’n allen voor het arme Sint-Maarten bij elkaar hebben geschraapt. Ook wanneer je bedenkt dat er in het Nederlandse deel van het zwaar getroffen eiland net zoveel mensen wonen als in Oldambt, Rheden of Barendrecht.

Het is zelfs bar weinig. Deze krant constateerde het eveneens: ‘Zelfs voor Nepal gaven we meer’. Dertien miljoentjes slechts.

Mijn geest is nogal springerig, dus ik bedacht dat dat bedragje slechts een kwart vertegenwoordigt van de vermeende waarde – althans: op dit moment – van dat kleine gehucht bij Plan de la Tour, niet ver van Saint-Tropez, dat ik onlangs tijdens mijn vakantie passeerde.

Helemaal hoteldebotel van Vanessa Paradis en dientengevolge van de Côte d’Azur kocht Pirates of the Caribbean-ster Johnny Depp, een tamelijk impulsief type, het complete hameau veertien jaar terug, waarna hij alle gebouwen, inclusief vanzelfsprekend de lokale kroeg, grondig liet renoveren. Maar ja, het ging uit tussen die twee.

En wéér een dame verder – Amber Heard – biedt Johnny, wiens schuldenlast mede dankzij zijn exorbitante levensstijl, maar ook doordat zijn management de boel flink belazerde, inmiddels zo ongeveer vergelijkbaar is met die van het Afrikaanse continent, het nu alweer dik een jaar voor 55,5 miljoen dollar te koop aan.

En waarom voor die prijs? Omdat het eerder niet wegging voor de helft. En wat wil ik dáár nu weer mee zeggen? Dat het ene miljoen het andere niet is.

Voor degenen die het nog kunnen volgen citeer ik nu De Telegraaf van gisteren: ‘In 2013 doneerden Nederlanders 35 miljoen euro nadat de verwoestende tyfoon Haiyan over de Filipijnen was geraasd. Na de aardbeving in Haïti in 2010 zamelden we in korte tijd ruim 40 miljoen euro in. En in 2015 leverde een actie voor slachtoffers van aardbevingen in Nepal ruim 20 miljoen euro op. Waarom doneerden we dan slechts 13 miljoen aan Sint-Maarten?

Ik weet het antwoord wel: het zijn de beelden die het langst blijven hangen die grotendeels bepalen hoe wij na dergelijke gebeurtenissen reageren op oproepen om zo diep mogelijk in de buidel te tasten.

En welke beelden bleven na de catastrofe die door orkaan Irma werd veroorzaakt het langst hangen?

Ik ontving gisteren een e-mail van een dierbare vriendin van wie ik zeker weet dat zij het hart op de goede plaats heeft, een lieve vrouw die qua impulsiviteit niet voor Johnny Depp onder doet.

Ik citeer haar schrijven omdat het in feite antwoord geeft op de hierboven gestelde vraag en daarmee de reden voor de tegenvallende opbrengst van de inzamelingsactie blootlegt: ‘Erger me zo aan de reacties op Sint-Maarten. Eerst slaan die lokalen massaal aan het plunderen. En nu gaan ze onze mariniers, die veel later arriveerden, verwijten maken? Een cokedealende president die ons kwalijk neemt dat we te weinig hebben opgehaald! Ben echt verbijsterd! En bij ons gaat de btw omhoog!’

Ik heb ineens zin om een liedje van Max Woiski te zingen.

***

Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor de toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *