1299 Homo Criticus – 't Scheldt

1299 Homo Criticus

Maatjes

Spreken is kassa, zwijgen is fout

Een op het eerste gezicht nogal verwarrende titel voor een stukje om u te waarschuwen – als dat nog nodig is – voor roddelmedia en fake news en mensen met kennis van zaken aan het woord te laten. Toen het nieuws de ronde deed dat een 14-jarig meisje vermoord was door haar moeder, een bekende neurochirurg, was dat gevonden vreten voor de pers in deze komkommertijd. Het meisje zou verschrikkelijk hebben geleden door (de gevolgen van) een hersentumor, de vechtscheiding van haar ouders en haar eigen psychische problemen. Dat noopte Peter Adriaenssens, jeugdpsychiater, en team Medisch Psychologische Kliniek UZ Leuven, ertoe een open brief te sturen naar De Standaard.

Adriaenssens richt daarin het woord aan het meisje Z., die hij samen met zijn team persoonlijk heeft begeleid naar rustig vaarwater. ‘Met succes’, zegt hij zelf. Hij maakt ook brandhout van de stelling dat het meisje erg leed onder de vechtscheiding van haar ouders. ‘Ze (de ouders) zijn verstandige mensen die op een correcte manier uit elkaar gingen, zoals we het vele jongeren zouden toewensen’.
‘Als dieptepunt van onterende leugens kwam er dan een verhaal over een hersentumor. (…) De waarheid is dat je zes was toen je succesvol behandeld werd, niet van een hersentumor, en nu ben je 14. En al die tijd was je gezond’.

Dokter Adriaenssens, u hebben de media niks gevraagd, maar u doet er goed aan de waarheid niet te verzwijgen! Soms is zwijgen geen goud, maar fout.

Fake news blijkt overigens geen eigentijds verschijnsel. Op 1 april (!) 1998 organiseerde David Bowie een boekvoorstelling in de loft van de bekende kunstenaar Jeff Koons. Hij las stukken voor uit de biografie ‘Nat Tate: An American Artist – 1928-1960’ en sprak vol lof over de overleden kunstenaar.
Kranten en zelfs galeriehouders slikten het als zoete koek. Maar… Bowie en zijn partner in crime bekenden later dat ze wilden zien of fictie werkelijkheid kan worden. Nat Tate heeft nooit bestaan.

Wie zei ook weer dat je niet geïnformeerd bent als je geen kranten leest en slecht geïnformeerd als je ze wel leest? Die goede oude Mark Twain.

Homo Criticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *