1298 Hoogland II – 't Scheldt

1298 Hoogland II

‘In een groter gebied rond de varkensstal zijn roetdeeltjes vrijgekomen. Die kunnen gevaarlijk zijn, waarschuwt de veiligheidsregio. Die raadt mensen in de omgeving aan hun handen en groente uit de tuin goed te wassen, speeltoestellen en speelplaatsen af te spoelen en de voeten te vegen’. 

Geweldig hè?
De twee alinea’s maakten deel uit van een bericht in deze krant en er bleek toch maar mooi uit dat wij, als burgers van Nederland, onze zaakjes goed voor elkaar hebben. Onze overheden waken voorbeeldig over ons. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus zeventien miljoen gewaarschuwde mensen tellen voor vierendertig miljoen, zullen de boven-ons-gestelden ongetwijfeld denken. Er bleek nog iets uit: dat wij, als westerse, 21e-eeuwse mensen, onszelf wel heel hoog op de ranglijst van al wat leeft en bloeit hebben gezet. Duizelingwekkend hoog, mag je wel zeggen. Zo krankzinnig hoog zelfs, dat er tussen ons en de rest inmiddels sprake is van een gapend gat, waardoor we blijkbaar niet meer in staat zijn in te schatten voor hoeveel twintigduizend niet gewaarschuwde varkens diep beneden ons, onderaan die door onszelf opgestelde voedselketen, tellen. Ik weet het wél, trouwens. Twintigduizend niet gewaarschuwde varkens tellen voor nul.
Twintigduizend varkens tellen voor nul
Het is echt waar: twintigduizend varkens verloren donderdag bij een brand in het Gelderse Erichem het leven. Dat is het inwonertal van Leerdam, om maar een dwarsstraat te noemen. Twintigduizend intelligente, meestal buitengewoon vrolijke levende wezens verbrandden er levend. Voor hen geen NL Alert. Ze verbleven in een megastal die tot de grond toe affikte en hun gekrijs moet tot in de verre omtrek te horen zijn geweest. Hoe hoog we onszelf ook op die ranglijst hebben gezet, in werkelijkheid zijn we dieper gezonken dan ooit. Twintigduizend varkens in één stal, dood of levend, vormen een onaanvaardbaar staaltje bio-industrie. Zoals een krantenbericht onderin pagina 5, waarin minder waarde wordt gehecht aan de verbrandingsdood van een halve Johan Cruyff ArenA vol dieren dan aan het advies om in de caravan of camper te blijven, beschamend is.
Goed jullie handen wassen, hoor. En spoel de speeltoestellen ook maar eens extra af. Ik las die tips en de rillingen liepen mij over de rug. Hoe goedbedoeld het artikel ook was. ‘Een tent voldoet niet’. Ik heb een vraag voor de mensen van de veiligheidsregio daar in Erichem: voldoet een stal voor twintigduizend varkens wél?
Het is tijd dat we wakker worden.
***
Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor de toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *