ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1296 Rob Hoogland – 't Scheldt

1296 Rob Hoogland

Nee, jongens en meisjes, het betreft hier helaas geen onthulling aangaande gendertwijfels uit de tijd dat ik met verpletterende onhandigheid de eerste schreden op het liefdespad zette. Laat staan dat er sprake is van een wel heel erg late coming out.

Mede gezien de spectaculaire hoeveelheid haarföhns die je al sinds jaar en dag na afloop van voetbalwedstrijden in de herenkleedkamers hoort loeien (o jee, ik zie de boze mails al binnenstromen, het was een grapje, een grapje, een grapje!), ben ik er weliswaar van overtuigd dat de voetbalwereld en de nichtenscene meer raakvlakken hebben dan menigeen vermoedt.
Maar in dit speciale geval dien ik toch iets anders te onthullen: de beste voetballer van onze straat was een meisje.
Ik dacht vertederd aan haar terug terwijl ik tot de liefst 2,1 miljoen kijkers behoorde die zondagavond naar Nederland-Noorwegen (1-0) zaten te kijken, de openingswedstrijd van het EK voetbal voor vrouwen. Ze heette Barbara, paarde een uitstekende techniek aan een fabelachtige snelheid, maar stuitte steeds op hetzelfde probleem: haar ouders vonden het maar niks dat zij voetbalde. Waren we in de Verdoesstraat aan het paaltjetrappen, werd ze steeds naar binnen geroepen. ‘Babs! We hadden iets afgesproken!’ Ik hoor het haar ouwe nog gillen. Vervelend voor Barbara, maar ook voor degenen die erin geslaagd waren haar voor hun team te selecteren, omdat zij daardoor een zekere overwinning aan zich voorbij zagen gaan.
Babs was een voorloopster. Voetbal was een halve eeuw terug nog vrijwel uitsluitend een mannensport. De Algemene Damesvoetbalbond was net schoorvoetend opgericht – op 16 april 1955 – maar zou pas in 1971 door de KNVB worden omarmd. En nu voetballen er, in verenigingsverband, bijna 160 000 vrouwen in Nederland en is de ledenaanwas aan hun kant groter dan aan die van de mannen, net als elders: wereldwijd spelen inmiddels liefst 29 miljoen vrouwen voetbal. Onze vrouwelijke volleyballers, handballers en waterpoloërs hebben al meer succes dan hun mannelijke collega’s. Gaat dat ook voor onze vrouwelijke voetballers gelden?

Lieke Martens wordt straks de bestbetaalde ster van FC Barcelona, zo las ik, en ik moet toegeven dat ik positief verrast was door de kwaliteit van het vertoonde spel tegen de Noorse vrouwen, nota bene een van de favoriete ploegen. Een paar jaar geleden zag ik de Oranjeleeuwinnen voor het eerst spelen en vond ik het allemaal nog magertjes. Louis van Gaal heeft gelijk: ze hebben reuzenstappen gemaakt.

Zou Barbara daar in de Galgenwaard ook op de tribune hebben gezeten? Vertel het me vanmiddag nog, Babs!  Derde kastanjeboom links van de Kattenberg, 17.00 uur!

*

Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor hun toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *