ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1294 Homo – 't Scheldt

1294 Homo

Maatjes

OVER VRETEN EN MORAAL

Over vreten en moraal had Bertolt Brecht iets zinnigs te vertellen: ‘Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral’.
Een waarheid niet als een koe, maar als een vette os, zo stelt Homo Criticus vast.

Hierbij alvast een aantal voorbeelden die Homo Criticus tot deze overpeinzing noopten. ‘Ieder weldenkend mens moet tegen dit soort teksten zijn’, oreerde Gert Ysebaert, ceo van Mediahuis (onderdak van Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen enz.) dat de Telegraaf Media Groep heeft overgenomen, over de weblog GeenStijl (‘nodeloos kwetsend’, scherpe satire n.v.d.r.) dat eveneens in zijn aankoop zit.

Een week later kreeg Ysebaert de cijfers van dat ‘rioolblad’ onder ogen, krabde zich in zijn baert en, wel, denkt er nu toch aan om GeenStijl aan boord te houden. Tja, erst das Fressen, dann kommt die Moral.

Liesbeth Homans trekt de erkenning in – lees: de subsidie – van de Fatih-moskee in Beringen. Doorslaggevend was de brief die ze kreeg van de weldenkende Turkse moslims aldaar. In dit schrijven heten ze álle moslims welkom in hun moskee, maar noemen zij het toch hun taak om gewelddadige organisaties te bestrijden, dus de Gülen-beweging die Erdogan beschuldigt van de mislukte coup, maar die tot nader order niet op een Belgische lijst van staatsgevaarlijken staat. De Beringse Erdogan-aanbidders zullen er echter geen dürüm minder om eten, want zij ontvangen hun ereloon vooral rechtstreeks uit Erdoganistan.

Moraal van het verhaal? Erdo is groot, Erdo is machtig. Hij blijft voor altijd in Limburg woonachtig. Een mooi, toch bij wijze van spreken, voorbeeld van een moraliserende uitvreter is ook de groene brulboei Kristof Calvo.
Homo Criticus
herinnert zich namelijk dat deze moraalridder ooit met een vip-ticket, inclusief bubbels en hapjes, te gast was op Tomorrowland. Terwijl vele jongeren niet eens aan een gewoon ticket geraakten, aanvaardde KalfVeau dit extraatje vanwege een… tabaksfabrikant. ‘Euh, nee, van een vriend die daar toevallig werkt’, verdedigde groenbroekje zich achteraf. Iets met een splinter, een balk en een oog?

Homo Criticus geeft tenminste het goede voorbeeld.
Pas ná deze morele preek gaat hij zijn bordje volscheppen.

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *