1291 Hoogland – 't Scheldt

1291 Hoogland

Als zoon van een eerzame boekhouder wiens lijfspreuk ‘controle is geen wantrouwen’ was, besloot ik de uitslag van de Britse verkiezingen na alle commotie hier te lande toch maar even te checken. Ik had namelijk, bijvoorbeeld bij de publieke omroep, de geestdriftige commentaren aangehoord.

En ik had ook de analyse op Joop.nl aanschouwd, de VARA-site, met een foto van Jeremy Corbyn die apetrots zijn duim opstak en koppen als ‘Corbyn brengt premier May ten val’ en ‘Socialisten presteren aanzienlijk beter dan voorspeld’.
Nu loop ik al een tijdje mee. Dat bij de NPO de wens vaak de vader van de gedachte is en dat ze bij Joop.nl niet terugdeinzen voor klassieke Sovjet-manipulatie wanneer de linkse levensovertuiging dient te worden bevorderd, was mij derhalve al bekend.Vandaar ook dat mijn gedachten teruggingen naar die grap over een autorace tussen John F. Kennedy en Nikita Chroetsjov, begin jaren zestig gepubliceerd in Reader’s Digest. Kennedy won en het Sovjet-persbureau Tass publiceerde het nieuwsbericht daarover volgens Reader’s Digest als volgt: ‘Sovjet-leider Chroetsjov heeft tijdens een autorace beslag gelegd op een eervolle tweede plaats. De Amerikaanse president Kennedy eindigde als voorlaatste’.
Ik zag overeenkomsten.Maar goed, het is waar: door al dat hoongelach over Theresa May – haar aftreden werd reeds dolenthousiast voorspeld – en het gejuich over Jeremy Corbyn werd ik uit mijn evenwicht gebracht. Zat het allemaal dan toch anders?
Intussen ontdekkend dat de Tories zelfs 5,5 % meer stemmen hadden gehaald dan in 2015, telde ik weer op en trok ik weer af, combineerde en deduceerde ik andermaal dat het een lieve lust was en deed ik dat alles indachtig het credo van mijn oude heer nog eens en nog eens.
Het lukte me maar niet om tot een andere conclusie te komen: de Conservatieven bemachtigden 318 zetels en Labour ondanks het herstel liefst 57 zetels minder.Ja hoor, ik geloof óók direct dat Theresa May door spijt werd overmand nadat zij over de uitslag was ingelicht. Ze schreef de verkiezingen uit in de overtuiging dat de meerderheid die haar Conservatieven al hadden zou worden vergroot. Uiteindelijk verlóór ze juist die meerderheid.
Ze bleek in de campagne verder geen schim van Margaret Thatcher, met wie ze altijd wordt vergeleken, en ze werd het onderwerp van spot, met de electorale gevolgen van dien, toen ze liet weten dat het stoutste wat ze ooit had gedaan ‘rennen door tarwevelden met een vriendin’ was geweest, in haar jeugdjaren.
Potverdriedubbeltjes zeg!
Nog een jokkebrokje ook, onze Theresa!Maar heeft ze nou gewonnen of verloren?Ik begrijp dat ze inmiddels alweer zowat een regering heeft – eat that, Dutch politicians – en gewoon weer leiding gaat geven aan het Britse volk en de afscheiding van de EU.Wacht eens even…Zou dat laatste iets met die polderlandse reacties van doen hebben?Nee toch!?***Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor de toelating tot overname van deze column.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *