ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1286 Ephi – 't Scheldt

1286 Ephi

Een jaar geleden werd duidelijk dat na het sluiten van het vluchtelingenakkoord met de Turkse president Erdogan asielmigranten de traditionele route van Afrika naar Italië weer zouden gaan gebruiken. Aan het einde van 2016 werd een nieuw record gevestigd met 181 000 migranten die de overtocht naar Italië hadden gemaakt. Zeker 4 500 mensen, ook een record, stierven op zee. Na de eerste drie maanden van het vorige jaar stond de teller op 29 000 asielmigranten. Maar dit jaar, in dezelfde periode, hebben ‘maar’ 23 000 mensen de overtocht gewaagd (655 asielmigranten verdronken). Dat betekent een daling van 20 procent. Een verheugende ontwikkeling die op een duurzame afname van de risicovolle overtochten zou kunnen wijzen. Maar is dat wel zo?Ik ben verschillende bronnen uit vijf verschillende landen gaan raadplegen die tot mijn verbazing alle pessimisme uitstraalden. De jongste was een interview dit weekend in de Britse krant The Guardian met oud-ambassadeur in Libië Walker-Cousins die beweerde dat het te laat is om de migrantenstroom op zee een halt toe te roepen: ‘Mijn bronnen in de regio zeggen dat er al een miljoen migranten op weg zijn naar Libië. Die zitten al in de pijplijn vanuit West-Afrika en de Hoorn van Afrika’.

Ernstiger dan wij denken. Vorige week woensdag verklaarde de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani aan de Duitse krant Die Welt dat de situatie veel ernstiger is dan we denken: ‘Als we deze kernproblemen niet oplossen, zullen de komende tien jaar tien, twintig of zelfs dertig miljoen migranten naar de EU komen’.
Ook vorige week zei de Duitse minister Müller van ontwikkelingssamenwerking tegen de Rheinische Post dat het aantal asielmigranten dat via Italië Europa binnenkomt aanzienlijk gaat toenemen: geen 180 000 per jaar maar 300 000 tot 400 000 volgens hem.Intussen is de situatie in Italië onhoudbaar geworden terwijl de parlementariërs van dat land een nieuwe wet hebben aangenomen die verbiedt minderjarige asielmigranten naar hun land van oorsprong terug te sturen. Vorig jaar waren er 25 846 alleenreizende jongeren tussen de 14 en 17 jaar. Een paar dagen geleden waarschuwde de Milanese wethouder van welzijn Pierfrancesco Majorino dat opvangcentra vol zitten en dat duizenden uitgeprocedeerde migranten binnenkort in Milaan en de rest van het land dakloos zullen worden.
En nu vraag ik me af of ik dit allemaal had mogen opschrijven. Want onlangs zag ik de nieuwe tv-commercial van Trouw. Daarin wordt gezegd dat we nieuws anders moeten brengen: ‘Nieuws dat oplossingen aandraagt in plaats van problemen herhalen’.
Lelijk nieuws, wanhopig nieuws, deprimerend nieuws moet je dus ‘anders brengen’. Misschien feiten kneden en persen totdat er een zonnestraal met rozengeur uitvloeit. In dit geval heb ik met dit stukje jammerlijk gefaald.
Een constructieve aanpak van het nieuws binnen je column is een vak apart in de nieuwe journalistiek. Misschien moet ik me door deskundigen laten omscholen en had deze column na de eerste positieve paragraaf moeten eindigen.*Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *