ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1285 Hoogland – 't Scheldt

1285 Hoogland

En zo bracht Pauw mij zomaar op een idee. Bij dat programma lieten ze, op twee verschillende dagen, in wat ik voor het gemak toch maar de betonschaarzaak blijf noemen, zowel de advocaat van de daders als de advocaat van de slachtoffers aan het woord. Alles verliep volgens het vaste patroon: de daders werden tot slachtoffers benoemd, de slachtoffers tot daders, vice versa. En ik dacht ineens: we moeten deze talkshow, waar toch al zo vaak advocaten te gast zijn, voortaan als voorbehandelingskamer van de rechtbank laten fungeren. Scheelt hartstikke veel tijd! Sterker nog, ik stel dit hoekje in de krant eveneens aan de rechtbank beschikbaar. Ik heb namelijk contact met een getuige-deskundige opgenomen, wiens verhaal van doorslaggevend belang zou kunnen zijn. Ook in zijn geval zou het tijdverspilling zijn wanneer de rechter hem zou oproepen. Ik neem zijn getuigenis hieronder over, dus ik zeg: uitknippen, voorlezen en huppekee, volgende zaak. Voor degenen die de afgelopen week onder een steen hebben geleefd, vertel ik in het kort wat er geschiedde. Midden in de nacht liep er een homostel hand in hand over een Arnhemse brug. Dat vond een groep hoofdzakelijk minderjarige jongens (‘Marokkanen’, aldus het stel) dat daar rondhing niet zo leuk, waarna erop los werd gebeukt. Het resultaat: vijf tanden uit de mond van een van de twee. ‘Het was een klap met een betonschaar’, zei het slachtoffer.‘Nee, het was een klap met de vuist’, zei Gerald Roethof bij Pauw. Hij treedt op als advocaat van de 16-jarige hoofdverdachte en verklaarde en passant dat zijn cliënt, wiens hand volgens Roethof helemaal was opgezwollen, op zijn beurt óók aangifte zou doen wegens mishandeling. Vind ik daar iets van? Nou & of! Het eerste wat ik dacht was: huh!?

Vijf tanden met één vuistslag uit de mond slaan!? Dat kon Joe Frazier niet eens, terwijl die toch bekend stond als de zwaargewicht met de hardste slag ooit. Eén tand kan. Twee eveneens. Drie misschien ook nog wel. Maar VIJF!? Het tweede wat ik dacht was: weet je wat, ik stuur op Twitter een DM naar @dePugilist, oftewel oud-bokser Pedro van Raamsdonk, bijgenaamd de Blonde Matador, destijds een razendsnelle, middengewicht die in 1982 nog brons haalde op de Wereldkampioenschappen in Munchen. ‘Ha Pedro’, zeg ik. ‘Kan een 16 jarige jongen met één vuistslag vijf tanden uit iemands mond slaan? Gerald Roethof zegt dat’. ‘Dat lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk’, antwoordt Pedro.
‘Ja, mij ook’, zeg ik. ‘Roethof zei het bij Pauw’. ‘Nu ik erover nadenk, is het voor een 16-jarige jongen vrijwel onmogelijk’, besluit Pedro.Duidelijk, edelachtbare? Misschien was het inderdaad geen betonschaar, maar een ander zwaar werktuig. Het was in elk geval géén blote vuist.*Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor de toelating tot overname van deze column.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *