ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1283 Hoogland – 't Scheldt

1283 Hoogland

Er moet een frisse wind door het Centraal Bureau voor de Statistiek gaan waaien, zei Tjark Tjin-A-Soi in 2014. Hij was daar toen net de nieuwe hotemetoot, dus ik dacht: daar houd ik je aan, vader. Hij gaf zichzelf ’twee à drie jaar’ en ja hoor, een week voordat het precies drie jaar geleden zal zijn dat hij aantrad zette hij de ramen eindelijk wijd tegen elkaar open: het CBS wil voortaan via Twitter meten hoe gespannen de samenleving is. Zou je zeggen.Nu vind ik over het algemeen, met name omdat ze zo gevoelig voor manipulaties zijn en om die reden ook zo vaak door twijfelachtige regimes worden ingezet, dat met statistieken uitbundig de draak dient te worden gestoken.Om die reden haal ik bijvoorbeeld regelmatig de quote ‘Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken’ van stal, die door Mark Twain in zijn autobiografie overigens ten onrechte aan de Britse premier Benjamin Disraeli werd toegeschreven. Ofschoon die van de Duitse schrijver Ernst Hohenemser er, verwijzend naar Kaïn en Abel, ook mag wezen: ‘Een statisticus is in staat te beweren dat het bloedigste ogenblik der wereld-geschiedenis de eerste broedermoord was: toen viel vijftig procent van de ganse mannelijke jeugd ter aard’.Maar kan ik hier wel de draak mee steken?Moet ik ditmaal niet gewoon zeggen dat het een tamelijk bezopen idee is van het CBS?Wie uitsluitend Twitter wil gebruiken om te meten hoe gespannen de samenleving is, komt keer op keer tot dezelfde conclusie, namelijk dat die samenleving op het punt van exploderen staat. Twitter is het meest opgenaaide sociale medium dat er bestaat.

Er zijn ook heel veel lieve twitteraars, daar niet van: nergens worden meer schattige poezenfoto’s gedeeld. Maar het is een feit dat kleine meningsverschillen er regelmatig tot gigantische conflicten worden opgeblazen en dan meestal uitmonden in ordinaire scheldpartijen waarin met geslachtsdelen en ongeneeslijke ziektes wordt gesmeten dat het een lieve lust is. Ik vertoef er vooral uit hoofde van mijn functie en heb een dikke huid. Anderen zijn allang afgehaakt.Is Twitter de thermometer van de samenleving? Het CBS gaat daar vanuit: ‘Tweets vormen een betrouwbare indicator van onveilige gevoelens’. Maar ik zeg: nee, op Twitter geeft de thermometer structureel een temperatuur van 39.8 aan. Er zitten veel meer Nederlanders niet dan wel op Twitter. En de Nederlanders die niet op Twitter zitten – kijk maar eens om u heen – beschikken vaak over veel minder geldingsdrang en hebben dientengevolge ook helemaal niet de behoefte om Bokitootje te gaan spelen.
Vooruit, nog één citaat dan. Cartoonist Nicolas Locke: ‘Een statisticus is iemand die, als hij met zijn hoofd in een brandende kachel en met zijn voeten in een emmer ijs staat, verklaart: ‘Gemiddeld genomen voel ik me wel lekker’.”Tjark Tjin-A-Soi stopt alleen zijn hoofd in die kachel.*Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor de toelating tot overname van deze column.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *