1271 Homo – 't Scheldt

1271 Homo

… die nooit van mening veranderen. En ach, de collateral damage met grijpgrage Noord-Afrikanen op oudejaarsnacht of knettergekke camioneurs op een kerstmarkt… Dat weegt toch niet op tegen de verrijking van onze vergrijzende maatschappij met hooggeschoolde viriele twintigers die vijfmaal daags hun push ups oefenen.

Dat sommigen die eretitel voor Angela Merkel ‘onbegrijpelijk en misplaatst’ vinden (zoals Tom van Grieken van Vlaams Belang), daar is Homo Criticus het echter niet helegans mee eens.
Kreeg onze toenmalige kroonprins Filip in 2002 immers ook niet zo’n decoratie van de KU Leuven? Onderbouwd met een even knullige motivatie. De universiteit wilde zodoende ‘het belang onderstrepen van de waarden die de kroonprins belichaamt, onder meer de nationale en internationale solidariteit en de bevordering van wereldvrede’.
Al moest rector Torfs hem in staatsie-ornaat en met een knieval zo’n eredoctoraat aanbieden, Homo Criticus zou er feestelijk voor bedanken. Blijkbaar is er een enorme nood aan geschikte kandidaten voor prestigieuze beloningen. Met alle respect en égards voor Bob Dylan, maar is een zelfs geniale muzikant-woordkunstenaar een opportune keuze voor de Nobelprijs Literatuur? En dan vertikt mijnheer het zelfs om zijn prijsje, omgerekend 822 000 euro, persoonlijk op te halen. De zin en onzin van zulke prijsuitdelingen is niet alleen Homo Criticus opgevallen. Cartoonist Canary Pete maakte in 2009 voor Gazet van Antwerpen een unieke en ludieke spotprent over Barack Obama die de Nobelprijs voor de Vrede had gekregen. Terwijl rondom bommen en granaten ontploffen, probeert een Amerikaanse soldaat in Irak een bericht over de veldtelefoon te verstaan. Tekstballon: ‘Ik versta je niet!… Hij heeft de Nobelprijs voor wàt??’Canary Pete won er in 2010 de Press Cartoon Belgium mee. En dit is volgens Homo Criticus dan wel een meer dan terechte winnaar.Homo Criticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *