ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1270 Hfd – 't Scheldt

1270 Hfd

Dat hun Seefbier hetzelfde zou zijn als het bier dat ooit in de Seefhoek rijkelijk gevloeid zou hebben. Leest U even mee: ‘Na een zoektocht van bijna drie jaar (!!!) in familiearchieven, het stadsarchief, de heemkundige kringen en bij oude brouwersfamilies, vond Johan van Dyck – op dat moment directeur bij Duvel Moortgat – de receptuur terug. Het document, dat dateert van eind 19e eeuw, bevat de details van het recept, beschreven naar de technieken uit die tijd’. Zo.Nu de feiten. Daarvoor gaat u naar www.geschiedenisvanantwerpen.be <http://www.geschiedenisvanantwerpen.be>, afhangend van het gereputeerde Felixarchief. Op hun forum smijt u de woorden seefbier en seefhoek, en meteen komt u bij de werkelijke feiten. In 2005 – jaren voor het bier gelanceerd werd – hielden een handvol historici een gefundeerde discussie over de achtergrond van de naam Seefhoek en het Seefbier.

Hier een bloemlezing uit de negentien (!) artikelen en reacties door deze kamergeleerden, die in tegenstelling tot de eigenaars van het Seefbier diverse bronvermeldingen voor hun uitspraken geven, en graag citeren uit bestaande en niet gefantaseerde historische documenten. Hier enkele citaten.‘Seef is dus een voedende drank getrokken uit wortels en stengels van verschillende planten. Het wordt gebrouwen met 50 % gerst en tarwemout en geeft slechts 1 % alcoholgehalte. Het was een lichtkleurig, zoettroebel maar schuimend bier’. ‘Vermoedelijk was het een bier vergelijkbaar met de witte bieren’. Ook in de wijk ‘Seefhoek’ … waren de meeste bewoners eerder arm. Seef was de naam van een licht, schuimend bier dat in deze regio gebrouwen werd. Deze ‘champagne van arme luizen’ bestond uit een mengsel van tarwe en havermout met slechts 1 % alcoholgehalte’. ‘De volgende keer dat ik de naam ‘Seef’ ben tegen gekomen was in 1850, wanneer er sprake is van het eerste Antwerpse witbier. Het zou een troebel wit bier worden, met de naam ‘Seefbier’, of kortweg ‘Seef‘. Het zou omstreeks 1900 een stille tijdelijke dood gestorven zijn omdat het verdrongen werd door het goedkopere wit bier, dat geïmporteerd werd vanuit Tsjechoslowakije, met de naam ‘Pils‘.
Zozo. Wie enige gelijkenis vindt tussen het lekkere bier dat tegenwoordig Seefbier heet, en de boven beschreven brouwsels
( 1 % alcohol ! Witbier !) mag van ons zijn kop in een vat Duvel steken. En als die handige Harry van een Johan van Dyck pretendeert om het oorspronkelijke recept gevonden te hebben (heeft die gast teveel Jommekes gelezen in zijn jeugd?) , dat hij dan eens vertelt waar hij dat juist vond. En hoe het komt dat zijn bier 6,5° alcohol bevat, ipv de 1° van weleer, en hoe zijn Seefbier plots goudblond is, en geen witbier, zoals alle historische bronnen het oorspronkelijke Seefbier beschrijven. Hokus Pokus Pats, hier is Johan met zijn toverkarwats! Is dit gelieg belangrijk? Op zich niet natuurlijk. Het toont wel alweer aan hoe achterlijk goedgelovig de Regimepers is, hoe vlotjes een glad verhaaltje, inspelend op primaire gevoelens van de suffe consument (retro ! nostalgie !) erin gaat.Geen enkel lid van het Journaille heeft ook maar één kritische vraag gesteld (‘in welk archief vond u het recept, Mogen we het eens zien?)’, laat staan efkes zich te informeren toen Johan zonder Alverman met zijn vertelselke afkwam. Waarom zouden ze? Wie de woorden ‘kritisch’, ‘Vlaams’ en ‘Pers’ in één zin durft te zetten mag zich stand-up comedian noemen.
Die Johan van Dyck wensen we overigens alle rijkdom toe die hij zich wenst. Vorig jaar maakte hij zowaar 100 583 eurokes winst (bron : NBB). Benieuwd nu hoe zijn Crowdfunding actie afloopt . Een wat? Een Crowdfundactie, dit komt op het volgende neer: U stort – in dit geval met uw zatte kloten – 150, 250 of 1 000 euro aan betrokkene en U krijgt daarvoor … maandelijks één (1) gratis pintje … geen aandeel van het bedrijf en een deel van de winst zoals in een fatsoenlijk bedrijf. U doet dus eigenlijk gewoon een schenking, en krijgt er wat pilsjes voor, zeg maar een tractatie. Het geld moet dienen om mijnheer Van Dyck een eigen brouwerij te schenken. Van Dyck houdt zich bovendien het recht voor om, wij citeren alweer uit  zijn informatiebundel, het boeltje om te bouwen: ‘De Antwerpse Brouw Compagnie behoudt zich tevens het recht voor om de inschrijvingsperiode op het crowdfundingproject aan te passen’. U leest het goed. Is er dan nog goed nieuws ? Uiteraard. Tegen eind 2016 zou de Crowdfunding actie afgerond zijn. En wat lezen we nu ineens, op de pretside van betrokken biertje?Update december 2016 Omwille van het doorlopende succes van de crowdfunding, en de blijvende vraag naar nieuwe intekening wordt de mogelijkheid tot intekenen verlengd tot 31 mei 2017. Zo. Wie goed kan lezen begrijpt dat er dus eigenlijk te weinig geld opgehaald is. Als het zo’n groot succes was, dan sluit je toch snel af vanwege genoeg centjes? Er is overigens nooit op voorhand gezegd hoeveel centjes de Johan nodig heeft voor ZIJN brouwerij, en waar ze gaat staan.Benieuwd welk glad vertelselke we binnenkort mogen doorslikken, al dan niet met een schuimende pint. En we vragen ons uiteraard niet af waar het Seefbier nu gebrouwen wordt, als ze nog geen eigen brouwerij hebben. In onderaanneming, bij een biermultinational?Het oorspronkelijke Seefbier was een troebel brouwseltje. Troebel … Dan toch een gelijkenis met het huidige gedoe ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *