ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1269 Ephi – 't Scheldt

1269 Ephi

Al dagen was ik van plan over de tragedie van Aleppo te schrijven. Niet om hierover een stevige opinie pro of contra Assad neer te zetten: ik ben er nog steeds niet uit. Nee, meer uit een gevoel van mededogen, om je morele solidariteit met de spoken uit de getroffen stad aan de lezers kenbaar te maken. Maar dit zijn niet de beste ingrediënten om een geslaagde column te schrijven en de pathetiek staat dan al snel op je toetsenbord te loeren. Bovendien, wat moest de invalshoek zijn? Het Syrische meisje Bana Alabed die 300 000 volgers had die ze allemaal van tweets voorzag over het beleg van haar stad?

Al vroeg in de ochtend probeerde ik zoveel mogelijk bronnen te raadplegen. Zodoende kwam ik op Google Nieuws (GN) die groteske opening tegen: ‘Vossen opgehangen in bossen bij Voorst’. Ik zag op een kleine foto dat de twee vossen aan hun achterpoten aan een boom hingen. Ik klikte niet op het onderwerp en ging internet verder afstruinen.

Toen ik een uur later weer op GN belandde, waren de beide vossen nog steeds de opening. Mijn voorbereidingswerk werd erdoor grondig in de war gegooid. Hoe meer ik me in Aleppo wilde verdiepen, hoe meer die dode vossen me parten gingen spelen. Ze werden een ware obsessie.

Hoe kon een serieuze site als GN een dergelijke opening verzinnen, vroeg ik me af? Maar in feite probeerde ik met deze rationele journalistieke vraag mijn recht uit de onderbuik geprikkelde nieuwsgierigheid te maskeren. Ik hield het niet meer en keerde terug naar GN. Daar stonden de beesten nog steeds bovenaan. Ik klikte resoluut op het onderwerp en kwam bij het AD terecht. Daar stond een enorme foto van de twee doodgeschoten vossen hangend aan hun boom. Wie dit gedaan had wist niemand, maar wel wie de vossen had ontdekt en gefotografeerd.

Mevrouw Eshuis zat niet in Oost-Aleppo maar in Voorst aan de rand van Landgoed Beekzicht toen ze haar ‘lugubere vondst’ deed. Eenmaal thuis twitterde ze haar foto de wereld in met als tekst: ‘Bizar! In het bos opeens twee opgehangen vossen… beschermde diersoort!’. Dat mag zo zijn, het betekent niet dat er nooit op vossen mag worden gejaagd. Er worden in Nederland heel wat vossen legaal afgeschoten. En dat die twee exemplaren keurig in een boom hingen, was misschien om ze malser voor consumptie te maken, zoals bij ander wild gebeurt.

Toch werd de tweet van mevrouw Eshuis door Omroep Gelderland opgepikt en vervolgens door andere sites als AD, Telegraaf of RTL fenomenaal uitvergroot. Ik zat perplex naar de vossenhype te koekeloeren en besloot het twitteraccount van mevrouw Eshuis te bezoeken. Daar was de verontwaardiging immens. ‘Ziek! Primitief! Niet te geloven! Moordenaars! En dit in Nederland!’ Ik schudde mijn hoofd en besefte dat Aleppo nu verder weg dan ooit was.

Totdat ik de tweet van een zekere Goatfucker las die zijn eigen oplossing aandroeg voor de vossentragedie: ‘Schiet die familie van Landgoed Beekzicht zodra ze buiten de poort komen. Daarna ophangen net buiten de poort’.

*

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *