ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent ACTUEEL: Vals en bovendien ook nog achterbaks – 't Scheldt

ACTUEEL: Vals en bovendien ook nog achterbaks

Eén van de websites die ondergetekende met veel plezier opvolgt is JoodsActueel.be van het gelijknamige maandblad Joods Actueel. Ze bieden buitenstaanders een mooi inzicht in wat leeft (of niet leeft) in de bloeiende Antwerpse Joodse gemeenschap. Boeiend ook om te zien hoe handig ze rond de hete brij kunnen draaien.

**

Dan hebben we het over de van de wettelijke normen afwijkende leerplannen in hun scholen bijvoorbeeld (daar geraakt geen enkele andere school mee weg), of over het onverdoofd slachten van koebeesten, die dan niet halal maar koosjer zijn (eens ze dood zijn natuurlijk, daarvoor zijn en blijven het een stomme runderen).

Men heeft ook zin voor humor, en laat er bijvoorbeeld af en toe een veroordeelde politicus zoals André Gantman aan het woord.

Deze schalkse snaak werd op 2 maart 2006 door de rechter op achttien maanden cel voor misbruik van vertrouwen, witwaspraktijken en het onttrekken van gelden getracteerd. Hij had ruim 1 miljoen euro van ene even Koosjere Tsvi Vered-Rosenfeld die moest dienen om CVP’ers om te kopen achterover gedrukt, op een Zwitserse bankrekening gezet en trachten wit te wassen via een lening van zijn toenmalige Hollandse (!) schoonmoeder (!) om er een huis mee te kopen in Barchoem. De rechter pakte hem bij zijn door een intens bekommerd rabbijn ooit ingekorte pietje, wat naar ‘t schijnt niet simpel was. Gantman schreef overigens ooit een boek ‘Jood zijn is een avontuur’. In zijn geval wis en zeker.

Of men geeft een ex-woordvoerder van pooiers (Hans Knoop) de Bühne. Kwestie om duidelijk te maken dat de Joodse Gemeenschap niet alleen briljante Nobelprijswinnaars (175 !) en geniale componisten voortgebracht heeft.

Dat er in Joods Actueel al eens met spek – voor zover dit onreine dier hiertoe bevoegd is – geschoten wordt is uiteraard best aanvaardbaar. We hebben ook begrip voor het feit dat men er uiterst lichtgeraakt is wanneer iemand het aandurft kritiek te leveren op de immer presente Michael Freilich. Deze arme knaap kwam onder vuur te liggen nadat hij een medewerkster van Broederlijk Stelen in De Afspraak (Canvas) sissend van colère ‘vals en achterbaks’ genoemd had, … haha, wat een argument! Is er een psychiater in de zaal die de achtergronden kan verklaren van dergelijke gefrustreerde, bizarre uitspraak van een rond gedrongen bollig baasje t.o.v. een elegant meiske met gewoon een vervelende andere mening? Problemen thuis, Michaël?

Ook daar hebben we begrip voor. Waar we wel vraagtekens bij plaatsen is het immer bovenhalen van de term antisemitisme wanneer er iemand iets niet-positief durft te zeggen over Israël. Want wat lazen we nu alweer? ‘Kritiek op het bestaansrecht van Israël stellen wij gelijk aan antisemitisme, omdat men daarmee Joden als enig volk ter wereld uitzondert van het recht op zelfbeschikking’. Auteur van deze stelling: Hans Knoop. Overigens een man met humor, voor hij schichtig naar België verkaste sleurde hij in Nederland het Parool voor de rechtbank omdat ze hem een ‘sjacheraar’ hadden genoemd. Volgens Hans was dit … antisemitisme. Hebberige Hans die 25 000 euro schadevergoeding eiste voor zijn geschonden zieltje werd de oren gewassen en verloor smadelijk het proces, en draaide op voor de kosten (1.708 eurokes). Wie met zijn verwevenheid met illegale gokclubs, pooiers en knokploegen wil kennismaken, hierzie het vonnis, 10 augustus 2005, RB van Amsterdam*.

En nu blinkt hij weer uit. Als men ‘de Joden’ als enig (sic) volk ter wereld uitzondert van het recht op zelfbeschikking’, dan gaat men alvast voorbij aan de Tibetanen, Koerden, Basken, West-Vlamingen, Maori’s, Molenbekenaars, Catalanen, Schotten, Inuïts, Oeigoeren, Pijlstaartnegers, Ha-ka en nog 69 andere volkeren die al eeuwen wachten op zelfbeschikking, doch die waarschijnlijk in de pikorde van God mijlen lager staan dan het Uitverkoren Volk, en vandaar quantité negligeable zijn voor gedreven betweters zoals Knoopmans.

Het recht op zelfbeschikking verengen tot alleen maar uw eigen club en de rest negeren. Over narcisme (bijna schreven we.. racisme) gesproken. Door het telkens weer aanhalen van de term antisemitisme in de meest futiele en soms gefantaseerde gevallen holt men het begrip uit en wordt het vederlicht.

Net zoals de term racisme leger en leger wordt telkens men het hanteert in gevallen waar het niet echt toepasbaar is. Waardoor de ergerlijke en onaanvaardbare echte gevallen van antisemitisme of racisme in de schaduw komen te staan en niet meer de aandacht dreigen te krijgen die ze ‘verdienen‘.

Voor Hans Knoop en anderen: de definitie van antisemitisme is doodsimpel, en bestaat uit welgeteld drie woorden: haat tegen Joden. Mensen die Israël bekritiseren, geven die blijk van ‘haat tegen Joden’?

Mensen die Duitsland, Botswana, Congo of Mexico bekritiseren, haten die de Duitsers, Congolezen, Mexicanen etcetera? Natuurlijk niet. Er kunnen best wel racisten zitten onder de critici van Israël, Duitsland, Botswana, Congo of Mexico, – zoals er in elk café en voetbaltribune racisten zitten – maar misschien mag Knoop (en Freilich) eens luisteren naar de argumenten die sommigen aanhalen om Israël te bekritiseren – de aanhoudende militaire bezetting van de West-Bank, het bouwen van huizen op andermans grond, het afbreken van andermans huizen die daarvoor in de weg staan, het niet-geven van bouwvergunningen aan de plaatselijke bevolking, het wegjagen van mensen, het slopen van scholen en speeltuinen in andermans land, het stelen van bezittingen van een ander – en daar inhoudelijk, intellectueel weerwerk aan bieden, in plaats van zich ervan af te maken door het voor de zoveelste keer molenwiekend als een gekeeld speenvarken te gaan krijsen en gillen van de dramatisch geladen term antisemiet! Bij gebrek aan argumenten? Straks gaan we nog denken dat er geen enkel tegenargument is tegen de kritiek van sommigen op Israël.

Overigens, als de grondreden van het bestaan van Israël inderdaad het verschaffen van een eigen land aan een welbepaalde geloofsgroep is – why not – , wat met de Getuigen van Jehova? Hebben deze lui al een eigen land? Kan Knoop daar niet eens voor opkomen? Dan blijven die gasten misschien eens weg van mijn voordeur. Wist U overigens dat bij de eersten die opgesloten werden in de concentratiekampen van Hitler de Getuigen van Jehova waren? Ze hadden totaal geen sympathie voor de Nazi’s, boden passief verzet en weigerden bijvoorbeeld categoriek dienstplicht te doen. In 1933 reeds werden ze dan ook in Duitsland verboden en vervolgd. Alleen al in het concentratiekamp Sachsenhausen zaten er 890 gevangen. Overigens werden ze in de USA ook gevangen gezet, vanwege gewetensbezwaren tegen legerdienst. Als u geen zin heeft om ‘Hans Knoop’ te googelen, probeert U dan August Dickmann eens. Of Wilhelm Kusserow. Of Wolfgang Kusserow. Van zulke mensen wordt men stil.

*http://jure.nl/ECLI:NL:RBAMS:2005:AU2372

***

Dit artikel verscheen op het oude ‘t Scheldt op 8 november 2016 met als referentie: 1260 Hfd

***

Foto: André Gantman en Els van Doesburg

***

‘tScheldt bestaat nu (maart 2020) meer dan 25 jaar. U kan het enige niet gesubsidieerde medium in Vlaanderen steunen middels een abonnement. Met die gelden kunnen we de artikels van 25 jaar geleden ordentelijk laten overzetten naar de huidige website. Kies Uw abonnement:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *