ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1257 Ephi – 't Scheldt

1257 Ephi

Even intrigerend als cryptisch stond deze mededeling in de laatste brief van Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan: ‘De Turkse ambassade maakte zich boos over de ‘beledigin-gen’ in een column over Erdogan en eiste een weerwoord op de opiniepagina’s’.
Van der Laan weigerde vervolgens de eis van Ankara’s lange arm aan de Haagse Jan Evertstraat in te willigen. Natuurlijk heb ik me ook afgevraagd wie bij Trouw het lef had gehad om deze democratisch gekozen dictator te beledigen. Gratuite beledigingen die solide fundamenten ontberen, vind ik zwak. Net als iemand fysiek schofferen.
Stel je eens voor dat Erdogan de Trouw-redactie zou bezoeken: dan zal ik hem altijd eerst netjes begroeten en pas daarna bezwaar maken tegen zijn weerzinwekkende politiek. Anders dus dan de ‘Nederturk’ en Denk-kopstuk Tunahan Kuzu, die gisteren aanwezig was bij de ontvangst van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, maar weigerde voor de camera’s diens uitgestoken hand te schudden.

Een Nederlands Tweede Kamerlid dat een bevriend staatshoofd op deze manier beledigt, hoeft wat mij betreft het woord ‘verbinden’ nooit meer in de mond te nemen. Het deed me denken aan de islamitische sportman die tijdens de Spelen in Rio de hand van zijn Joodse tegenstander weigerde te drukken. Deze judoka werd door zijn Egyptische team, als straf voor zijn antisemitische daad, naar huis gestuurd.

Klikken

Anders gaat het met een andere Erdogan-slippendrager op afstand, Huseyin Sayilgan. Deze ‘Nederturk’ heeft maanden geleden aangifte gedaan tegen columniste Ebru Umar wegens belediging. Hij klikte bij het Turkse consulaat en deponeerde zijn klacht via een advocatenkantoor in het Turkije van Erdogan. Sayilgan dacht anoniem in Nederland vanachter een boom te kunnen schieten om vervolgens hard weg te rennen.

Maar deze week heeft GeenStijl zijn naam en adres prijsgegeven. Sayilgan is nu heel erg boos hierover: ‘Ik ben een target geworden. Wat als er straks stenen door mijn ruiten vliegen?’ Hij bedoelt: wat als mij hetzelfde overkomt als Ebru Umar die na het vandaliseren van haar huis door onbekenden moest verhuizen? Je gaat rustig iemand in het buitenland aangeven (VVD-senator Schaap zou hier ongetwijfeld over NSB-methoden reppen) en wordt thuis nu toch ontmaskerd. Bah.

Vol medeleven ging ik gisteren op de Facebookpagina van Sayilgan neuzen en zag hoe hij daar toeliet dat een vriend van hem de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb voor ‘kankerhond’ uitmaakte. Hijzelf ging nog veel verder omdat Aboutaleb weigerde tijdens een Koerdische demonstratie een PKK-vlag te verbieden. Eergisteren schreef Sayilgan boven een afbeelding van de burgemeester: ‘Ik hoop dat Aboutaleb een familielid verliest door een PKK-aanslag’.

Kijk, dit is wat we noemen een verkapte oproep tot geweld tegen een Nederlandse bestuurder en zijn familie. Mocht iemand op het idee komen om aangifte hiertegen te doen: naar Turkije gaan is heus niet nodig, neem geen vliegtuig maar de benenwagen naar het plaatselijke politiebureau.

*

Wij danken Sylvain Ephimenco en Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *